Zámecká zahrada na Hluboké je večer zavřená: Polibky za svitu luny? Zapomeňte! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Zámecká zahrada na Hluboké je večer zavřená: Polibky za svitu luny? Zapomeňte!

Zahrady zámku Hluboká se po setmění zamykají.
Zahrady zámku Hluboká se po setmění zamykají. (Foto Zámek Hluboká, Kudyznudy.cz, ara)

Desítky let se mohli lidé za svitu měsíce procházet v zahradě zámku v Hluboké nad Vltavou. Teď je romantickým pochůzkám konec. Památkáři zahradu na noc začali zamykat. Lidé se ale proti tomu bouří.

Proti zamykání zahrady našeho nejslavnějšího zámku po setmění už veřejnost podepisuje petici. O uzavření atraktivní části parku jednalo i zastupitelstvo. „Je to proti zájmům občanů Hluboké, kteří tam chodí na procházky a také proti rozvíjení turistického ruchu,“ prohlásil starosta Tomáš Jirsa. Památkáři mají ale opačný názor. Zahradu uzavřeli kvůli bezpečnosti a vandalům. 

„Cesty po roztátém sněhu jsou rozryté, vandalové tam ničí dřeviny i záhony, zapalují ohně, rozhazují lavičky, hrají fotbal. Sám jsem viděl, jak kluci do kašny opravené za téměř tři sta tisíc skákali salta. Mládež tam popíjí alkohol, střepy končí ve vodě,“ popsal Aha! zkušenosti kastelán Martin Slaba.

Podle jeho slov není noční uzavření zahrady nic výjimečného. „Je nemyslitelné, aby v zahraničí byly zámecké zahrady v noci přístupné, není to běžné ani u nás. Třeba v Českém Krumlově či Třeboni jsou zahrady zavřené celou zimu. My zřejmě pár večerů v roce zahradu zpřístupníme,“ dodal.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.