Pohřeb romského podnikatele: Do rakve koňak! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Pohřeb romského podnikatele: Do rakve koňak!

Rozloučení nad otevřenou rakví probíhalo v kostele.
Rozloučení nad otevřenou rakví probíhalo v kostele. (Foto chm)

Slzy nad otevřenou rakví, příbuzní vzájemně v náručí, pláč a teskné tóny saxofonu. Romové se loučili s ostravským podnikatelem a komunálním politikem Jozefem Facunou (†62).

Stovky Romů dorazily včera na náměstí v Ostravě-Přívoze. Před kostel přijela kolona luxusních limuzín a z pohřebního vozu pak zřízenci donesli do kostela rakev s tělem nebožtíka. „Nebylo lepšího člověka,“ ozývalo se z davu. Facuna se angažoval v politice, v roce 1996 kandidoval i do Senátu ČR.


Do otevřené rakve členové rodiny a přátelé v slzách vkládali věci, které měl Facuna rád. Mezi nimi byl parfém, koňak či gumoví medvídci. Po mši se smuteční hosté přesunuli na hřbitov ve Slezské Ostravě. Tam smutek nezvládla mladá dcera zesnulého Nikol, která se zhroutila. „Volejte sanitku! Rychle vodu!“ křičela rodina, zatímco ji členové rodiny křísili. Dívka naštěstí přišla po pár minutách k sobě.

Nasnášel dealery drog


Na Facunu lidé z jeho okolí nedali dopustit. „Znal jsem ho 30 roků, byl to férový chlap, měl velké srdce,“ řekl Milan Polhoš (62). „Je to ztráta pro romské komunity nejen v Ostravě, ale v celé České republice,“ dodal jeho kolega Miroslav Malík (53). Facuna dával Romům práci a podporoval romské studenty, byl v politice, založil dva sportovní kluby, jeden fotbalový s názvem FC Roma a jeden hokejový. Byl velkým bojovníkem proti drogám a tvrdě kritizoval ty, kteří je prodávali.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.