Vypukla válka! Rabování, hořící barikády, mrtví v ulicích | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Vypukla válka! Rabování, hořící barikády, mrtví v ulicích

V Chile musel být kvůli demonstracím proti zdražení jízdenek vyhlášen výjimečný stav (19. 10. 2019)
V Chile musel být kvůli demonstracím proti zdražení jízdenek vyhlášen výjimečný stav (19. 10. 2019) (Reuters)

Plánované zdražení jízdného v Santiagu de Chile zažehlo demonstrace, které přerostly v pouliční válku ve městech po celé zemi. Že situace je mimořádně vážná, dokresluje fakt, že v ulicích se z rozkazu prezidenta poprvé od pádu diktátora Augusta Pinocheta (†91) objevili vojáci.

Na začátku, v pátek, bylo oznámení, že v chilské metropoli se zdraží lístky na metro. Krok, který vláda zdůvodnila zdražováním energií a oslabením měny, vyústil v masové a nečekaně tvrdé demonstrace. Ty se zprvu soustředily na stanice metra, které lidé, zejména studenti, zablokovali a zapalovali před nimi barikády. Než bylo metro uzavřeno, stihli vandalové poničit bezmála polovinu z jeho 136 stanic. Zapálili i několik vagonů, stejně jako asi dvacítku autobusů.


Výjimečný stav


Během víkendu situace přerostla v pouliční boje s policií, která nasadila vodní děla a slzný plyn. Došlo k rabování, které vedlo k uzavření obchodů a zrušení kulturních i sportovních akcí. Nepokoje si vyžádaly už minimálně osm mrtvých, kteří uhořeli při požárech ve dvou supermarketech a v textilní továrně na okraji Santiaga.


Když se násilnosti rozšířily i do dalších velkých měst, jako jsou Concepción, Rancagua, Punta Arenas, Valparaíso, Iquique či Antofagasta, vyhlásil prezident Sebastián Piňera (69), který zdražení jízdného mezitím odvolal, v pěti regionech výjimečný stav. Ten dává úřadům možnosti omezit svobodu shromažďování a pohybu, v metropoli tak platí od desáté večer do sedmé hodiny ráno zákaz vycházení. „Prioritou vlády je zajistit veřejný pořádek a bezpečnost obyvatel,“ uvedl prezident, který do ulic povolal armádu.
Stalo se tak poprvé od od konce Pinochetovy vlády v roce 1990.

Jízdné je jen záminka


Zdražení jízdného je jen poslední kapkou v poháru nespokojenosti obyvatel Chile. To sice platí za nejbohatší a nejstabilnější zemi Latinské Ameriky, ovšem panují zde výrazné rozdíly mezi bohatými a sociálně slabšími. Ti si stěžují na rostoucí životní náklady a volají po hospodářských reformách od daňových a pracovních zákonů po důchodový systém.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.