Pštros nandu pampový oplodní až 15 samic: To je ale kanec! Tedy vlastně pták... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Pštros nandu pampový oplodní až 15 samic: To je ale kanec! Tedy vlastně pták...

Pštros nandu pampový oplodní až 15 samic.
Pštros nandu pampový oplodní až 15 samic. (Foto Aha! – Pavel Ryšlink)

Skutečný nadsamec je pštros nandu pampový. Dokáže »najednou« oplodnit až 15 samic, sám pak sedí na vejcích a vychovává vylíhlá mláďata. V olomoucké zoo jich má nyní šest.

Chovatelé jsou z nadílky šesti pštrosat nadšení. „Nandu pampový patří k druhům, které olomoucká zoo chová od svého založení v 50. letech minulého století,“ prozradila mluvčí zoo Iveta Gronská s tím, že zahrada jde cestou přirozeného odchovu tzv. pod otcem. „Tento odchov není jednoduchý. V roce 2012 jsme měli rekordních 12 mláďat, ale pak se nedařilo. Samice sice snášely dost vajec, ale samcům se je nedařilo vysedět,“ prozradila Gronská.

Křídla pro rovnováhu

Nandu patří mezi běžce. Má sice velká křídla, ta ale slouží pouze k zajištění rovnováhy při běhu. Neschopnost letu mu příroda vykompenzovala schopností pářit se. V přírodě si samec odvede z hejna až 15 samic, se kterými si užije sexuálních radovánek. Samice pak do společného hnízda nakladou až 60 vajec, na kterých samec potom sedí.

Němečtí uprchlíci

Domovem nandu pampových jsou jihoamerické nížiny. Jediným místem na světě mimo domovinu, kde tito ptáci žijí ve volné přírodě, je Německo. Tam žije v přírodě hejno asi 500 uprchlíků z pštrosí farmy.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.