Takhle vypadá nevhodný dárek: Pštros Eda rozšlápl kurník...a musel do zoo | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Takhle vypadá nevhodný dárek: Pštros Eda rozšlápl kurník...a musel do zoo

Takhle vypadá nevhodný dárek
Takhle vypadá nevhodný dárek (Foto Aha! – Jiří Čada)

Pštros dvouprstý Eda se do jihlavské zoo dostal za poněkud nevšedních okolností. Nevhodný dárek k narozeninám byl zpočátku domácím mazlíčkem, pak ale »udělal« průšvih.

„K narozeninám ho dostala jedna paní a Eda zpočátku vyrůstal v kurníku se slepicemi,“ popisuje mluvčí zoo Martin Maláč. Pak mu začal být těsný a vzhledem síle v jeho nohou si začal »dělat prostor«. „Do roka vyrostl a kurník rozšlápl. Paní nás prosila, že se stal pro okolí nebezpečným, jestli bychom si ho nevzali do zoo. Měli jsme tu v tu dobu dvě samice, tak jsme jí zcela výjimečně vyšli vstříc,“ uvádí Maláč.

Eda váží 100 kilo.

To ještě pracovníci zoo netušili, že běžně polygamnímu pštrosímu samci obklopujícímu se harémem svých družek, jedna z přidělených partnerek nesedne. „K překvapení všech si nechal jen pštrosici Boženku a tu druhou vyhnal. Stal se proti zákonům přírody monogamním samcem. Na druhou stranu je skvělým tátou, který už vyseděl a odchovat několik pštrosích kuřat,“ dodal Maláč.

Samička Božena vejce na hnízdě ignoruje, zahřívat je je práce Edy.

Víte, že...

...kdyby tento bezmála tři metry vysoký a sto kilogramů vážící drobeček utíkal po silnici přes obec, zaplatil by pokutu? Dokáže běžet rychlostí až 70 km/h.

Samec pštrosa sedí na vejcích a mladé i vychovává, takhle si brání své vejce.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.