Zoo v Děčíně se pyšní novým mládětem: To je můj malý pankáč | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Zoo v Děčíně se pyšní novým mládětem: To je můj malý pankáč

Malého synka nechtěla matka dlouho pustit z náručí.
Malého synka nechtěla matka dlouho pustit z náručí. (Foto ZOO Děčín)

Na hlavě má číro a máma si ho stále pevně drží v náručí. V děčínské zoo se před pěti týdny narodil kriticky ohrožený makak chocholatý. Ošetřovatelé už vědí, že je to kluk!

„Přišel na svět 17. srpna, porodila ho dvacetiletá samice Buffy, je jejím pátým mládětem. Otcem je osmiletý samec Hitam,“ uvedla mluvčí zahrady Alena Houšková. Pohlaví prcka dlouho znali jen rodiče, Buffy si jej tiskla k tělu a nedala nikomu šanci mrně prohlédnout. „Až ve třech týdnech ho začala postupně odkládat, a ošetřovatelé tak pár dní vědí, že jde o samečka,“ vysvětlila Houšková, proč ho představila zoo se zpožděním. Zahrada tyto makaky chová už 24 let jako jediná u nás, nyní jde už o 12. mládě.


Lákají k sexu
Jméno získal makak chocholatý pro svůj netradiční účes v podobě chocholky. Dalším dobře viditelným znakem jsou sedací mozoly. Mají růžové zbarvení a pomocí nich samice signalizují svolnost k páření.

Brzy vyhyne
Makak chocholatý žije jen na ostrově Sulawesi v Indonésii a podle odborníků ve volné přírodě do 25 let vyhyne. „Místní obyvatelé je loví pro maso a kožešinu. Osudné je pro tato zvířata i vypalování a kácení deštného pralesa,“ říká Houšková.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.