Zdatná matka hroznýšků pestrých v pražské zoo: Porodila dvacet háďat! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 7. května 2024

Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství

Zdatná matka hroznýšků pestrých v pražské zoo: Porodila dvacet háďat!

Udržet háďata v klidu je téměř nemožné.
Udržet háďata v klidu je téměř nemožné. (Foto Aha! – Karel Kopáč)

Dvacetihlavé klubko háďat porodila samička hroznýška pestrého v pražské zoo. Zhruba čtyři měsíce se potomci vyvíjeli v jejím břiše, než je vytlačila na svět. Mateřské povinnosti jí skončily, jakmile shodili vrchní vrstvu pokožky.

Na rozdíl od většiny hadů samičky hroznýšků nekladou vejce, ale nosí je v těle a pak rodí živá mláďata. „Říkáme tomu vejcoživorodost,“ vysvětluje kurátor plazů Zoo Praha Petr Velenský. Matku to více zatěžuje. „Vlastně nejdříve nosí vajíčka a pak vyvíjející se mláďata. Na druhou stranu může aktivně ovlivňovat podmínky, v nichž se zárodky vyvíjejí, například když se vyhřívá, vyhřívá tak i mláďata,“ dodává Velenský.

Jakmile se ale hroznýškové narodí, její péče končí. Poblíž matky se drží ještě asi deset dnů do prvního svlékání vrchní vrstvy pokožky. Během té doby vstřebávají živiny ze žloutku, který mají od maminky v bříšku. Jakmile ale vrchní vrstvu shodí, rozlezou se do světa a začnou žít životem dospělých hadů.

Žijí pod zemí

Domovem hroznýšků pestrých jsou africké pouště a polopouště. Den rozpálený sluncem tráví zahrabaní v podzemí. Chodby v písku si razí pomocí zašpičatělé hlavy, nebo využívají nor po hlodavcích. Na povrch vylézají až s příchodem noci.

Víte, že...

...po zhruba deseti dnech života začnou hroznýšci lovit mláďtata hlodavců nebo malé ještěrky?

...hroznýškové dorůstají délky 40 až 90 cm a váží 70 až 900 g? Samci jsou výrazně drobnější než samice.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.