Ještěři si užívali domácí hrozny v Zoo Praha: Leguání vinobraní | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Ještěři si užívali domácí hrozny v Zoo Praha: Leguání vinobraní

Zdvořile nechal ochutnat i Bezprstou.
Zdvořile nechal ochutnat i Bezprstou. (Foto Aha! – Karel Kopáč)

Víno je sladký životabudič. Dokáže rozproudit krev v žilách nejstaršího leguána kubánského Pepína (35) i leguánu chutnému Bramborákovi (3) v pražské zoo. Uzobávají tu nejlepší bio kvalitu z domácí vinice. 

Tradiční stravou leguánů je v létě luční lupení – pampelišky, jetel, jitrocel i s květy. V zimě zase baští čínské zelí, římský salát, seno či nastrouhanou mrkev. Čas vinobraní je pro ně ale kulinářský svátek. Když vrchní chovatelka Nataša Velenská přinesla do expozice letošní hrozny, Pepíno se jako za mlada vztyčil na své vysoké nohy a napřímil se mu i hřeben na hřbetě. Jeho dcera Bezprstá (26), i když už také není nejmladší, dokonce vyskočila k chovatelčině ruce, v níž dobrotu nesla.


„Jsou to hrozny z vinice zoo, neošetřované chemicky. Mají ho moc rádi a letos po teplém a suchém létě je mimořádně sladké,“ říká Velenská. Co se týká vína i leguáni musí být v jejich konzumaci střídmí. „Je to zpestření jídelníčku. Příliš sladkého by jim neprospělo. Hrozny dostávají jen v tomto období tak jedenkrát týdně,“ vysvětluje. I když je vinná réva velkým pokušením, leguání labužníci se o ni nepoperou. „Když už, tak se vrhnou na víno, ale ne proti sobě. Pokud ho položíme na zem, tak si ho jeden uchvátí a odnese stranou, aby ho měl jen pro sebe. Fyzicky se ale nenapadnou,“ dodává Velenská.


Slavný Pepíno
Leguán kubánský Pepíno přišel do pražské zoo jako osmiletý před 27 lety. Pochází z volné přírody a je zakladatelem chovu těchto ještěrů v Zoo Praha. Jeho potomci byli prvními odchovanými leguány kubánskými v evropských zoo.

Leguáni chutní
Jejich domovinou jsou severní ostrovy Malých Antil v Karibiku. Odhaduje se, že po příchodu Evropanů zde klesl počet těchto ještěrů o 70 %, a z mnohých ostrovů dokonce zcela vymizeli. Dříve byli loveni pro maso. Nyní je ohrožuje změna prostředí a nepůvodní predátoři.


Zdatná dcera
Pepínova dcera Bezprstá je matkou 122 mláďat své tři poslední potomky zplodila letos. Protože další snášení vajec by již mohla zaplatit životem, chovatelé ji nechali vykastrovat. Nyní žije v expozici s tatínkem a navzájem si dělají společnost.

Víte, že...
...na obnovené vinici v Zoo Praha rostou čtyři odrůdy bílého vína – Souvignier gris, Hélios, Muscaris a Solaris?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.