Růženku provdali do Basileje | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Růženku provdali do Basileje

Samice nosorožce indického Růženka.
Samice nosorožce indického Růženka. (Foto Zoo Plzeň)

Hvězda plzeňské zoo, nosorožčí slečna Růženka (2), odjela za ženichem. Nový domov najde ve švýcarské Basileji, v jednom z nejlepších pavilonů pro nosorožce indické v Evropě.

Samičku, která má v plemenné knize i jméno Shakti, na cestu za stejně starým samcem Orysem v Plzni pečlivě připravovali. Cvičila ranní oddělování od mámy, a když se v úterý dopoledne začalo s nakládáním, byla v transportní bedně za 10 minut. „Nastoupila na hlasovou výzvu své ošetřovatelky, jak měla natrénováno,“ popsal mluvčí zoo Martin Vobruba. Před polednem pak transport vyrazil směr basilejská zoo. Mladou nosorožčí slečnu po cestě zklidní mírná sedativa. „Bude žít v zahradě, kde před 15 lety přišel na svět její otec Baabuu,“ dodal Vobruba.

Je nejúspěšnější

Chov nosorožců indických v basilejské zoo je jedním z nejstarších a nejúspěšnějších v Evropě. Zahrada má také na starosti záchranný program pro tento druh. Koordinátor vede plemennou knihu a uděluje doporučení pro přesuny zvířat mezi jednotlivými zahradami. Očekává se, že tady po čase Růženka s Orysem přivedou na svět potomka a přispějí k záchraně ohrožených lichokopytníků.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.