Vzkříšení vyhynulého nosorožce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Vzkříšení vyhynulého nosorožce

Samice Fatu se pase na louce ve výběhu rezervace Ol Pejeta, v pozadí je Nájin  a nosorožec bílý jižní Tauwo.
Samice Fatu se pase na louce ve výběhu rezervace Ol Pejeta, v pozadí je Nájin a nosorožec bílý jižní Tauwo. (Foto – Cesare Galli/Avantea, Ami Vitale)

Vyhynulý nosorožec bílý severní je zase o krok blíž znovuvzkříšení! Vědci vytvořili a zmrazili třetí životaschopné embryo. Už letos hodlají jedno z nich vložit do náhradní matky.

Embryo se vyvinulo v italské laboratoři Avantea v Cremoně. Tamní vědci, stejně jako loni v létě, nechali dozrát vajíčka ze samic Nájin a Fatu, které patří Safari Parku ve Dvoře Králové a dnes žijí v rezervaci Ol Pejeta. Oběma 17. prosince odebrali celkem devět vajíček, tři z Nájin a šest z Fatu. Po inkubaci a zrání byla čtyři vajíčka z Fatu a jedno z Nájin oplodněna spermatem samce Suniho. Jedno ze čtyř vajíček Fatu se nakonec vyvinulo v životaschopné embryo. Nyní se tým vynasnaží dosáhnout stejného výsledku u třicetileté Nájin, než příliš zestárne a bude pro ni pozdě.

Samice nejsou schopné mláďata odnosit, a tak zbývá jen umělá reprodukce. „Jsme pevně odhodláni uskutečnit náš plán vložení embrya do náhradní matky ještě letos, abychom zajistili přežití severního bílého nosorožce,“ prohlásil Thomas Hildebrandt z berlínského Leibnizova institutu pro výzkum divokých a v zoo žijících zvířat.

Hledají další cestu
Výzkumný projekt BioRescue se zabývá možnostmi vývoje pohlavních buněk z kmenových buněk nosorožců. Cílem je přeměnit uchované obyčejné tělní buňky, například z kůže a srsti, na zárodečné buňky. Z nich by bylo následně možné vyvinout vajíčko nebo spermii. Účelem je udržet genovou pestrost nově vznikající populace zmíněných nosorožců.

Marný sex v přírodě
Nájin a Fatu odcestovaly z dvorského Safari Parku do rezervace Ol Pejeta v Keni v roce 2009 společně se Sudánem, otcem Nájin a dědečkem Fatu, a samcem Sunim. Odborníci doufali, že africké klima jim prospěje a začnou se rozmnožovat. Pářili se, ale potomků se nedočkali. Nakonec před šesti lety skonal Suni a předloni poslední žijící samec Sudán.

Víte, že...
...první dvě embrya vědci vytvořili loni v srpnu, jsou zamrazena a připravena na vložení do náhradní matky?
...i když dvě poslední samice nosorožce bílého severního Fatu a Najin žijí, ve volné přírodě je tento druh považován za vyhynulý?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.