Poslední nosorožec svého druhu: Samici Nabiré vycpali a vystavili | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Poslední nosorožec svého druhu: Samici Nabiré vycpali a vystavili

Vycpaná Nabiré váží 300 kilo, stěhovat ji nebyla žádná sranda.  Kůže je pravá, rohy má ovšem odlité z plastu.  Samice je vystavená v obchoďáku.
Vycpaná Nabiré váží 300 kilo, stěhovat ji nebyla žádná sranda. Kůže je pravá, rohy má ovšem odlité z plastu. Samice je vystavená v obchoďáku. (Foto ara)

Možná poslední šance vidět nosorožce bílého severního! Ale bohužel už jen vycpaného… Samici Nabiré z Dvora Králové, která zemřela před čtyřmi roky, teď vystavují v Praze.

Nosorožčí dáma Nabiré byla poslední v Evropě. Patřila mezi čtyři mláďata tohoto nyní již prakticky vyhynulého druhu, která se podařilo odchovat v lidské péči. Všechna se narodila v Safari Parku Dvůr Králové. „Nabiré je symbolem našich snah o záchranu nosorožců bílých severních,“ říká Přemysl Rabas, ředitel dvorského safari parku. 


Na světě už žijí jen samice Najin a Fatu, a to v keňské rezervaci. Naděje na záchranu nosorožců bílých severních tak už spočívá jen v rukou genetiků, kteří mají k dispozici zmražená vajíčka a sperma. Vycpanou Nabiré si mohou zájemci prohlédnout v obchodním centru na pražském Chodově. 


Vybili je pytláci


Nosorožcům bílým severním se stala osudnou poptávka po jejich rozích. Na černém trhu stojí milony dolarů. Proto má vycpaná Nabiré rohy z umělé hmoty. Jeden její skutečný roh byl demonstrativně spálen, druhý zahrada věnovala celníkům k výcviku psů.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.