Tomáš z Brna má netradiční zálibu: Nafouknu dort, auto i Jana Krause! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Tomáš z Brna má netradiční zálibu: Nafouknu dort, auto i Jana Krause!

Netopýr je vcelku jednoduchý, některé realizace přijdou ovšem i na 20 tisíc korun.
Netopýr je vcelku jednoduchý, některé realizace přijdou ovšem i na 20 tisíc korun. (Foto Aha! – Petr Podroužek)

Nafukovací balonky nesmějí chybět na pořádné párty, stejně jako dort. Tomáš Okurek (33) dokáže tyto dva symboly oslav spojit v jeden a z balonků vcukuletu vymodeluje nejen obří narozeninový zákusek, ale také třeba hlavu moderátora Jana Krause. O tom, že má šikovné ruce, svědčí i fakt, že dostal pozvání do Las Vegas na soutěžní klání nejlepších balonkových umělců světa.  

Balonky miloval odmala, domů s nimi ale nesměl. „Táta jejich vrzavý zvuk nenáviděl,“ vysvětluje Tomáš. Na dětské radovánky si ale před dvěma lety vzpomněl. „V bývalé firmě jsem se tehdy vsadil se šéfem, že udělám byznys z čehokoli,“ usmívá se zručný umělec, který dříve pracoval jako obchodní poradce. „Tak jsem si koupil pytel balonků a vytvořil z nich nafukovací meč.“ 
Ohýbání latexové hmoty ho natolik chytlo, že začal na sociálních sítích hledat různé obtížnější návody. Z balonků dnes zvládne postavit dokonce i nafukovací hrad, v němž mohou bez obav skákat nejen děti, ale také dospělí.  



Zapojil celou rodinu
Na začátku byla bolest rukou. „Kdo někdy zavazoval balonek, ví, že to není úplně snadné. A já jich denně zavazuji přes tisíc,“ říká Tomáš. „Někdy jsem si do krve strhal kůži na prstech. Ale stálo to za to. U neteře se synovcem jsem se okamžitě stal nejoblíbenějším strejdou.“ Časem se zlepšil natolik, že dnes dokáže modelovat nejen podle vlastní fantazie, ale také na základě obrázkových předloh. Své »know how« si pochopitelně střeží. Prozrazuje ale, že věrohodné prototypy lze vytvořit pouze při zachování poměrů stran. „U složitějších předloh si musím najít fotku na webu a pravítkem na monitoru si ji změřím,“ dodává. „Pak už jen poměry a vzdálenosti upravím podle zamýšlené velikosti modelu.“

Více najdete v tištěném vydání Nedělního AHA!

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.