Zdeněk (72) vzpomíná, co prožil na vojně: Rusové unesli českého velitele, chtěli ho vyměnit za vodu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Zdeněk (72) vzpomíná, co prožil na vojně: Rusové unesli českého velitele, chtěli ho vyměnit za vodu!

Libavá – cvičný bunkr s kanonem. Zdeněk pátý zprava v horní řadě.
Libavá – cvičný bunkr s kanonem. Zdeněk pátý zprava v horní řadě. (Foto Aha! – Slávka Červená, archiv Z. Holce)

Co prožívali pamětníci před 51 lety? Československo tehdy obsadila vojska Varšavské smlouvy. Vzpomínky na okupaci má stále v hlavě Zdeněk Holec (72) ze Zlína. Byl právě na vojně.

Zdeněk »kroutil« druhý rok vojny v Mikulově u 10. baterie dělostřelců. Když byl v kasárnách vyhlášen poplach, museli k hranicím do bunkru v Březí. „Dobře si pamatuji, že když Rusáci přijeli, byla středa a letos výročí vychází na stejný den. Běžně byl budíček v 5:30, ale tenkrát nás o hodinu dříve probudil major Brůžek s tím, že jsme obsazeni,“ vzpomenul.


Ven z kasáren!
Vojáci neměli přístup ke zbraním, hráli karty a poslouchali rádio. Později přijeli ke kasárnám Rusové s politrukem. „Mimo kasárna si počíhali na zástupce velitele našeho pluku Hrebíka a naložili ho do džípu. Byl to takový únos, chtěli ho vyměnit za cisternu vody pro jejich vojáky. Velitel František Babčan ale zakřičel ‚Ven z kasáren, běž si pro vodu do Moskvy‘. A nechal postavit na jednu bránu tank a na druhou samohybné dělo,“ pokračoval Zdeněk.


Přísahali jste...
Vzápětí nechal velitel vojáky nastoupit. „Byl rozčílený a připomenul nám, že jsme přísahali na obranu vlasti, a kdyby dal rozkaz na ně, musíme ho splnit. Byl jsem docela rozklepaný,“ přiznal s tím, že velení čekalo na zprávu ze štábu, co dělat. Přišel rozkaz nedělat nic, aby se zamezilo krveprolití. Okupanti mikulovská kasárna nakonec neobsadili. „Byli všude v okolí i na Svatém kopečku. Hledali hlavně muniční sklady a ty našli,“ konstatoval Holec, otec syna a dcery, který už si užívá důchodu a stará se kolektivní sad.

Obsazení trvalo 23 let
Vpád vojsk Varšavské smlouvy se uskutečnil z 20. na 21. srpna 1968 pod záminkou, že je u nás kontrarevoluce. Přijelo na 6300 tanků a půl milionu vojáků. Nakonec zůstalo 150 tisíc Sovětů 23 let. Po revoluci v roce 1989 se domlouval jejich odsun a poslední odjeli v červnu 1991.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.