To jste ještě neviděli! Stodola na Chomutovsku: Gigantické vosí hnízdo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

To jste ještě neviděli! Stodola na Chomutovsku: Gigantické vosí hnízdo!

Obří vosí hnízdo v Račeticích.
Obří vosí hnízdo v Račeticích. (Foto Dobrovolní hasiči Libědice, Agentura Dobrý den)

Gigantické hnízdo vytvořily vosy útočné ve stodole v Račeticích na Chomutovsku. Rarita by zůstala utajena nebýt dobrovolných hasičů, kteří byli povoláni k jeho likvidaci a před zničením vosí zámek vyfotili. 

„Do výšky mělo zhruba pětačtyřicet centimetrů a metr do délky i šířky,“ řekl Jan Skala, velitel dobrovolných hasičů z nedalekých Libědic. Hnízdo bylo podle něj již opuštěné a speciální vysavač si s hmotou, která připomíná papír, lehce poradil. „Hnízdo nasaje a rozdrtí,“ poznamenal. Dodal, že takový způsob se používá jen u vos a sršňů.

Bývá jako míč

„Tak velké vosí hnízdo je skutečně neobvyklé. Zpravidla dosahuje velikosti fotbalového míče, ale spíše bývá ještě menší,“ řekl entomolog Jiří Spružina. Míní, že kolonie musela čítat několik tisíc jedinců.

Víc než rekordní

Račetické vosy by pokořily i český rekord zaznamenaný v České knize rekordů. Úplně největší oficiálně registrované vosí hnízdo v ČR bylo nalezeno na půdě Pavla Dolejše Žichlicích v roce 1999. Mělo rozměry 78 x 31 x 30 cm. „Hnízdo podle fotografií je mnohem větší,“ uznal Miroslav Marek, prezident Agentury Dobrý den v Pelhřimově. Za rekordní ale uznáno být nemůže, protože ho komisaři na vlastní oči neviděli a nepřeměřili.

Domy z papíru

Vosy žijí v dokonalých stavbách, které si budují z papírové hmoty vyrobené ze starého dřeva. Činí se vosy dělnice, které v kusadlech vynášejí zrnko za zrnkem a pomocí slin slepují.

Každýrok nová stavba

Vývoj vosy útočné je jednoletý. Na jaře po přezimování oplodněná samička-královna zakládá nové hnízdo, naklade první vajíčka a vychovává první larvy dělnic, které po vylíhnutí pečují o rozrůstající populaci. Poté se věnuje již jen kladení vajíček. Celý cyklus se uzavírá na podzim. Královna umírá a oplodněné samičky (nové královny) z hnízda odlétají a zimují v různých úkrytech. Na jaře staví hnízdo nové.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.