Začala demontáž krytu zničeného reaktoru: Odstraňují sarkofág Černobylu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Začala demontáž krytu zničeného reaktoru: Odstraňují sarkofág Černobylu!

Černobylská elektrárna
Černobylská elektrárna (profimedia.cz)

Začátkem července byl v Černobylu oficiálně představen nový ochranný kryt překrývající ten původní, který nad explozí rozervaným jaderným reaktorem narychlo vyrostl pár měsíců po tragédii z března 1986. Tím však práce zdaleka nekončí. Právě 33 starý železobetonový sarkofág se totiž nyní začal rozebírat.

Původní kryt začal nad zničeným reaktorem ve 4. bloku Černobylu vyrůstat koncem května 1986, tedy dva měsíce po tragédii. A byla to strašidelná šichta. „Dělníci museli přiběhnout, hodit lopatou nebo vysypat kýbl s cementem, a hned rychle pryč. Radiace byla obrovská, dozimetry se kvůli ní rozbíjely,“ vzpomínal před časem Jurij Bertov (60), jenž na místě měřil radiaci.

1,8 miliardy

Stavba, na níž padlo 400 tisíc m3 betonu a 7 300 tun kovu, byla dokončena v listopadu téhož roku. Její životnost se však už před lety chýlila ke konci. „Může se náhle zhroutit, je to jen otázkou čau. Jsou tam praskliny a díry, které se stále zvětšují,“ uvedl černobylský průvodce Lenar Sagidulin. Tento týden tedy začala plánovaná demontáž starého sarkofágu, která se kompletně odehraje uvnitř toho nového. Celá operace, při níž budou použity převážně robotické jeřáby, vyjde na 1,8 miliardy korun a dokončena má být v roce 2023. Probíhat bude postupně, část krytu se vždy zpevní a další odstraní, aby nedošlo ke kolapsu. Ten by totiž mohl znamenat tragédii. Vždyť sarkofág ukrývá mix více než stovky tun uranu, tuny plutonia a dalších vysoce radioaktivních látek, které mezi sebou stále reagují a nikdo vlastně pořádně neví jak…

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.