Pomocí počítače »rozbalili« dva tisíce let starý dvojitý sarkofág... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Pomocí počítače »rozbalili« dva tisíce let starý dvojitý sarkofág...

Kostra prošpikovaná poklady. S magnetem byste se k ní přibližovat neměli.
Kostra prošpikovaná poklady. S magnetem byste se k ní přibližovat neměli. (Foto Profimedia.cz, ara)

Počítačová tomografie, tzv. cétéčko už není jen nástrojem medicínské diagnostiky. Egyptští archeologové pomocí CT skenů se teď podívali do známé mumie Zlatého chlapce. A zjistili, že v sarkofágu se na těle a uvnitř něj nachází 49 zlatých amuletů!

Ostatky hocha byly objeveny v roce 1916 na hřbitově Nag el-Hassai spolu s tisícovkou dalších. Odborníci je ošetřili a přemístili do suterénu Egyptského muzea v Káhiře, kde na ně léta jen sedal prach. Až teď přišla ta chvíle. Vědci se snaží zjistit, jak ve starověkém Egyptě fungovala víra v posmrtný život. Odpovědi nám právě dává sarkofág chlapce plný zlatých pokladů.

Pozůstatky hocha, který zemřel zhruba před 2300 lety ve věku 14 nebo 15 let, byly uloženy do dvou do sebe poskládaných rakví. Vnější obal je popsán řecky. Vnitřní zdobí staroegyptské vzory a pozlacená obličejová maska.

Díky přesné CT vědci přišli na to, že chlapec byl pohřben bez všech vnitřních orgánů s výjimkou srdce. Mozek v lebce nahradila pryskyřice. Kostru navíc zdobilo celkem 49 úžasně řemeslně propracovaných amuletů, které měly mladíka vyprovodit na poslední cestu. „Mnohé jsou ze zlata, další z polodrahokamů, pálené hlíny nebo fajánsí,“ vysvětlil profesor Sahar Saleem z lékařské univerzity v Káhiře, který výzkum vedl. „Jejich účelem bylo chránit tělo a dodat mu vitalitu i v posmrtném životě.“ Skeny nedokázaly určit přesnou příčinu chlapcovy smrti. Díky nim však nyní odborníci vědí, že hoch byl 128 cm vysoký, měl oválný obličej, malý nos a úzkou bradu. Poklady, které byly v jeho těle nalezeny, také napovídají, že byl z rodiny vyšší vrstvy. Mumie byla právě umístěna do hlavní výstavní síně egyptského muzea. Exponát obklopují CT snímky včetně kopie srdečního skarabea (posvátný brouk, chrobák, symbolizující reinkarnaci), která byla zhotovena pomocí 3D tisku. A Zlatý chlapec si tak teď po více než 100 letech konečně dopřává zasloužené slávy a obdivu.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.