Otevřeli prokletý sarkofág | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Otevřeli prokletý sarkofág

V obří rakvi byly nalezeny ostatky třech osob.
V obří rakvi byly nalezeny ostatky třech osob. (Foto ČTK)

Nález jako z filmu o Indiana Jonesovi! V Egyptě našli obří sarkofág, který dokonce možná patřil Alexandru Velikému. I přes varování a strachu z děsivé kletby jej egyptologové nakonec otevřeli.

Archeologové mají velký důvod k radosti! Objevili totiž dva tisíce let starý sarkofág, který ležel zakopaný ve starověkém hrobě pět metrů pod zemí. Skoro třímetrová černá rakev se tak stala největším sarkofágem, který byl kdy v Alexandrii objeven. S otevřením však vědci chvíli otáleli, kromě toho, že měli problém s odklopením 15tunového víka, se děsili také kletby faraonů. Podle ní totiž stihne krutý hněv každého, kdo vyruší egyptské panovníky při posledním odpočinku. Nakonec se ale nenechali strachem ovládnout a víko odklopili.


Hrob vojevůdce?
Uvnitř objevily ostatky tří osob naložených v podivné tekutině. Podle prvotních ohledání to vypadá, že sarkofág je zhruba dva tisíce let starý, což nahrává teorii, že patřil největšímu vojevůdci historie – Alexandru Velikému. Ten zemřel v červnu roku 323 př. n. l a jeho hrob nebyl dosud objeven, nejpravděpodobněji se však nachází právě v Alexandrii. Této hypotéze hraje do karet i nález alabastrové hlavy, která připomíná jiné busty makedonského krále.


Mimořádná velikost
Neobvyklé také je, že rakev z černé žuly je mnohem větší než běžné z období, kdy průměrný Egypťan měřil maximálně 150 cm. Na rozuzlení záhady si tak jako tak budeme muset ještě chvíli počkat, dopravit sarkofág někam, kde bude možné jej důkladně prozkoumat, totiž nebude při jeho váze 30 tun vůbec jednoduché.

Děsivé prokletí
Strach z kletby faraonů se rozšířil po nálezu hrobky Tutanchamona v roce 1922. Během vykopávek totiž záhadně zemřelo hned několik lidí. První obětí se stal sponzor archeologa Howarda Cartera lord Carnarvon, který záhy zemřel na infekci po bodnutí moskytem. Jeho přítel George Jay Gould, odcestoval podpořit jeho pozůstalé, ale zastavil se ještě v Údolí králů. O den později umírá na zápal plic. Za čtyři měsíce zemřel i Carnarvonův osobní tajemník Richard Bethell, který pomáhal třídit poklady z hrobky. V průběhu 6 let tak zemřelo za nejasných okolností nejméně deset lidí spjatých s výzkumem.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.