Mimořádný objev na stavbě obchvatu Otrokovic: To je Kvítkovický Venouš! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Mimořádný objev na stavbě obchvatu Otrokovic: To je Kvítkovický Venouš!

Socha je vysoká 10 cm.
Socha je vysoká 10 cm. (Foto Aha! – Slávka Červená, ara)

 Naprostý unikát našli včera dva metry pod zemí archeologové na stavbě obchvatu u Otrokovic-Kvítkovic na Zlínsku. Hliněnou sošku s bronzovým korálkem na hrudi. A není to žena, ale chlap! Venouš.

„Pochází z mladší doby bronzové a je starý 3200 let. Je to rarita. Figurální plastika je z pálené hlíny. Jsou naznačeny genitálie a v hrudi deset centimetrů velké sošky je zasazen bronzový korálek,“ tetelil se radostí Miroslav Popelka (32), archeolog Ústavu archeologické památkové péče Zlín. Figurce začali říkat Kvítkovický Venouš podle Věstonické venuše.


Nález má nevyčíslitelnou hodnotu. Co soška znamenala, lze jen spekulovat. „Mohla to být hračka, ale také nějaký idol spojený s kultem kovu. V té době již ustupoval matriarchát a do popředí se dostávali chlapi, kteří měli na starosti kovovýrobu,“ dodal Popelka. Nález bude po zrestaurování zřejmě vystaven ve zlínském muzeu.


Slavnější Věstonická venuše
Věstonická venuše je soška nahé ženy vyrobená z pálené hlíny, pochází z období 29 000 – 25 000 let př. n. l.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.