Děsivá rituální vražda: 140 mrtvých dětí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Děsivá rituální vražda: 140 mrtvých dětí!

Archeologové něco takového ještě neviděli. Na kostrách je vidět, že obětem vyrvali srdce z hrudníku.
Archeologové něco takového ještě neviděli. Na kostrách je vidět, že obětem vyrvali srdce z hrudníku. (Foto Profimedia.cz, Google Maps)

O lidských obětech v předkolumbovské Americe něco víme, ale archeology v Peru zhrozil nový objev. Našli masové pohřebiště s ostatky 140 dětí obětovaných najednou. Tak masivní rituální vraždu snad ještě nikdo nezazn

Lidé byli v historii obětováni všude na světě, ale děti jen málokdy. Dosud největší známý byl rituál Aztéků v Tenochtitlánu, kde obřadně zavraždili 42 dětí. Více než trojnásobná oběť byla provedena civilizací Chimù, jež se rozkládala na pacifickém pobřeží dnešního Peru a Ekvádoru.

Radiokarbonovou metodou se odhaduje, že k události došlo mezi lety 1400 a 1450. Obětem bylo pět až čtrnáct let, většině mezi osmi a dvanácti. Podle DNA šlo o hochy i dívky z různých oblastí říše. Jejich tváře směřují povětšinou k západu, k moři. Zároveň s nimi byly obětovány dvě stovky mladých lam, jež jsou naopak otočené k východu, k Andám.

Zkušení profíci

Vrstva hlíny uchovala i šlápoty, z nichž archeologové rekonstruovali průběh onoho hrůzného obřadu. Skupiny dětí a lam přivedli od severu a jihu, uprostřed místa je podřízli a pohřbili.

Na ostatcích jsou stopy řezu na hrudních kostech a mnohá žebra nejsou na svých místech – to jim zřejmě rozřezávali hrudníky a vytrhávali srdce. Rány jsou čisté, žádné stopy váhání, vyměřování, zjevně je vedli zkušení zabijáci. „Je to rituální zabíjení, velice systematické,“ konstatuje pro časopis National Geographic John Verano, vedoucí vědců na nalezišti.

Ničivé počasí

A proč se asi k takové brutalitě indiáni uchýlili? Z bláta lze vyčíst, že v té době hodně pršelo, což je na oblast hodně nezvyklé. Zřejmě v souvislosti s klimatickým jevem El Niño. Počasí mohlo komplikovat rybolov a přívalové deště ničit zavlažovací kanály. „Lidé obětují to, co pro ně má největší hodnotu. Možná viděli, že oběti dospělých nejsou efektivní, deště neustávaly,“ spekuluje antropolog Haagen Klaus. „Snad byla potřeba nového typu obětí.“

Brzký konec Chimù

Oběti zřejmě ničemu nepomohly, kolem roku 1475 říši Chimù porazili sousední Inkové. Jen pár let nato dorazil Kryštof Kolumbus a další Evropané se svými puškami a neštovicemi...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.