Souhlas Sněmovny: Dovolená pod stanem se prodraží! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Souhlas Sněmovny: Dovolená pod stanem se prodraží!

Bude noc ve stanu v kempu ještě za malé peníze?
Bude noc ve stanu v kempu ještě za malé peníze? (istock.cz)

Možná už příští léto vám při příjezdu do kempu spadne údivem čelist. Ceníky za ubytování totiž budou výrazně odlišné – oproti letošku u dospělých, ale i dětí nad 15 let, klidně i o stovku za den vyšší. A že provozovatelům řeknete pěkně od plic, co si o jejich cenách myslíte? Důvod zdražení tentokrát bude vězet jinde...

Jak moc ubytování v českých kempech, penzionech a hotelích zdraží, teď mají v rukou zákonodárci. Už brzy bude totiž Sněmovna v závěrečném čtení schvalovat vládní novelu zákona o místních poplatcích, která počítá se zvýšením sazeb za ubytování osob. Poplatky od svých hostů vybírají provozovatelé ubytovacích zařízení, ti je pak odvádějí do obecních rozpočtů. Obce tak budou mít z vybraných peněz více prostředků třeba na zkrášlování svých ulic. Jenže někdo jiný na tom bude bit...

 


Vládní návrh zákona chce od příštího roku sjednotit dva různé poplatky spojené s ubytováním do jednoho, denní sazba na osobu by tak činila 21 korun. Od roku 2021 by se pak sazba zvýšila na 50 korun. Jenže rozpočtový výbor Sněmovny požaduje ještě razantnější zdražení. Jeho členové prosazují zvýšení sazby na stokorunu, a to rovnou už od příštího roku! Jasněji by tak mělo být zhruba za dva týdny, až se poslanci k novele vrátí. Sami se totiž neshodnou, jaká částka je vlastně ještě únosná a co už je moc. Ve hře je dokonce návrh starosty Prahy 7 a poslance za KDU-ČSL Jana Čižinského (41), který by maximální sazbu poplatku »napálil « až na 150 korun na osobu a den.


 

Šéf hotelů: Turisté ztratí zájem
Podle šéfa Asociace hotelů a restaurací ČR Václava Stárka (na snímku) není žádný důvod se domnívat, že by poskytovatelé ubytování v takovém případě zvýšené nároky obcí platili z vlastní kapsy. „Pokud se podíváme na některé turistické destinace, jako například Český ráj, ceny kempů se mnohdy pohybují okolo 130 korun na osobu. V tomto případě se den pobytu každého dospělého prodraží o částku srovnatelnou se samotnou cenou ubytování,“ tvrdí Stárek, podle nějž by takové razantní zdražení mohlo zejména domácí turisty odradit.


Zástupce obcí: Klidně si připlatí
Podle šéfa Svazu měst a obcí Františka Lukla (na snímku) ale zdražení nebude mít na zájem rekreantů takový vliv. Když někdo má oblíbené místo, pojede tam prý stůj co stůj. „Obecně se domnívám, že sazba poplatku z pobytu není hlavní hybnou silou, jež by samostatně ovládala turistický ruch v jednotlivých regionech a výběr cílové destinace v tuzemsku ze strany turistů,“ napsal Lukl Aha!

Proč zdražují?
Novela z vládní dílny cílí hlavně proti poskytovatelům ubytovaní, jako je například Airbnb. Tito lidé totiž na rozdíl od hotelů či penzionů neodvádějí do obecního rozpočtu poplatky. „Díky tomu, že se nový poplatek bude vztahovat na poskytnutí placeného ubytování bez ohledu na to, zda je místo ubytování kolaudováno jako ubytovací zařízení či nikoliv, tuto nerovnost odstraňujeme,“ uvedla k tomu již dříve ministryně financí Alena Schillerová (55, ANO).


Co ještě se s novelou změní?
*Rozšíří se počet obcí, které budou moci poplatek zavést. Nemusí nezbytně být lázeňským místem nebo místem soustředěného turistického ruchu.
*Rozšíří se okruh osob, které budou poplatek hradit. Nově se tak nebude vztahovat jen na lázeňské hosty či turisty, ale také např. na obchodní cestující na služebních cestách.
*Povinnost se nebude vztahovat na nevidomé osoby závislé na pomoc jiných, držitele průkazu ZTP/P či osoby mladší 15 let a starší 75 let. Nyní se nevztahují na mladší 18 let a starší 70 let .


Co se dnes od hostů vybírá?
*15 Kč činí poplatek za lázeňský nebo rekreační pobyt za osobu a den.
*6 Kč je poplatek z ubytovací kapacity za každé využité lůžko a den.
*Oba poplatky mají zavedeny jen ty obce, které jsou lázeňským místem nebo atraktivním turistickým cílem.
*Zastupitelstva mohou rozhodnout, v jaké výši stanoví poplatek pro své obce. Podle hoteliérů až 80 % obcí aplikuje maximální sazbu poplatku.

Jak se prodaží 6 nocí v kempu?
Příklad 1:
Dovolená v kempu pod stanem pro dospělý pár s koly:
*Poplatek za každou osobu starší 13 let: 100 Kč/noc
*Poplatek za malý stan/noc: 120 Kč
*Kolo: zdarma
*Cena při poplatku 21 Kč/osoba a den: 1920 Kč
*Cena při poplatku 100 Kč: 3120 Kč
Rozdíl činí: 1200 Kč

Příklad 2:
Dovolená v kempu pro dva dospělé, 1 dítě mladší 15 let a jedno 16 leté dítě s autem a obytným přívěsem:
*Poplatek za každou osobu starší 13 let: 100 Kč/noc
*Poplatek za osobu do 13 let: 60 Kč/noc
*Parkovné na den: 50 Kč
*Obytný přívěs: 160 Kč
*Elektrická přípojka: 100 Kč
*Cena při poplatku 21 Kč/osoba a den: 4020 Kč
*Cena při poplatku 100 Kč: 5820 Kč
Rozdíl činí: 2200 Kč

Pozn.: Za předpokladu, že obce uplatňují horní hranici poplatku a poskytovatelé ubytování ji rovněž vybírají od hostů v plné výši. Zahrnuty jsou pouze výdaje spojené s ubytováním, nikoliv za stravu a další položky.

Přečtěte si
koliaska
26. 2. 2022 • 14:45

Bohužel je to tak. V dnešní době zdražuje opravdu úplně vše. Myslím si ale, že i tak to pořád vyjde levněji než nějaká dovolená v zahraničí. Právě proto jsme se rozhodli, že letos v létě nejspíš navštívíme nějaký kemp. Vybavení na kempování už máme z http­s://ww­w.na­ture­hikec­z.cz/ jen přemýšlíme jestli si pronajmout karavan nebo spíš vzít stan.

Josef124
13. 6. 2019 • 06:50

Vůbec mě to nepřekvapuje. Všechno se zdražuje. My pojedeme stejně letos znovu pod stan. Je to vetší dobrodružství, než jet někam do chatky. Navíc jsme si vloni koupili nový stan z http­s://ar­mik.cz­/army-shop-kategorie-spaci-pytle-stany-stany-pro-2-osoby/ , tak by byla škoda ho zase po roce nevytáhnout.

luppe
8. 6. 2019 • 05:40

Těm debilum z PS se to rozhoduje. Mít jejich plat a žrát skoro zadara. Platím v kempu klidné o 1000 Kč víc. 😟

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.