Zdražování paliv pokračuje: Za průměrný plat 754 litrů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Zdražování paliv pokračuje: Za průměrný plat 754 litrů!

Není třeba zoufat! Cena paliv jde sice nahoru, ale platy také!
Není třeba zoufat! Cena paliv jde sice nahoru, ale platy také! (Profimedia.cz)

Litr naturalu 95 se nebezpečně přibližuje hranici 33 korun, nafty dvaatřiceti. A podle odborníků bude zdražování pohonných hmot dále pokračovat. Jenže drahotu u čerpacích stanic částečně vyvažují rostoucí mzdy i důchody a tak si teď Češi mohou dovolit pořídit nejvíce paliva za posledních 10 let.

Čísla hovoří jasně. Ačkoliv ceny pohonných hmot od letošního února, kdy dosáhly svého letošního dna, pokračují v růstu, průměrný penzista i člověk s minimální mzdou si dnes pořídí v průměru kolem čtyř set litrů paliva. A jak Aha! spočítalo, zaměstnanec s průměrnou mzdou, která by se letos mohla stoupnout k třiatřiceti tisícům korun hrubého, dokonce přes 700 litrů paliva.



Na vině Trump

Ekonomové ale upozorňují, že ceny porostou dál. Důvodem je drahá ropa Brent, která od začátku roku vzrostla o 37 procent za 74 dolarů za barel. Podle Lukáše Kovandy ze společnosti Czech Fund trhy rozkolísaly signály, že administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa už nebude přivírat očí nad zeměmi, které dovážejí ropu z Íránu. Na něj totiž USA uvalily sankce.



Žádné drama

Jenže i Trump si prý uvědomuje, že výpadek íránské ropy budou třeba pokrýt, aby ropa nezdražila přímo raketově. Oznámit by tak měl zvýšení produkce Spojených států, aby světové trhy zklidnil. Čeští řidiči by podle Kovandy mohli těžit právě z této Trumpovy obavy. „Prudké zdražování pohonných hmot, příznačné pro uplynulé týdny, totiž ustává. Další růst ceny jak benzinu, tak nafty je sice nevyhnutelný, nicméně nemusel by už být nijak dramatický,“ říká ekonom, podle nějž by růst cen u benzinek měl být už jen pozvolný, a příští měsíc by se dokonce mohl zastavit.

5674195:gallery:true:true

Víte, že...
...podíl vozů s benzinovými motory v Česku dosahuje 70 procent, 28 procent připadá na diesely? Podle společnosti EY by podíl naftových vozů měl klesnout do tří let k 20 procentům.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.