Nejdražší od roku 2014: Jak vyzrát na drahý benzin! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Nejdražší od roku 2014: Jak vyzrát na drahý benzin!

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. (E15 Anna Vackova)

Nejvyšší od prosince 2014 jsou ceny paliv na českých čerpacích stanicích. Cena Naturalu 95 se vyšplhala na průměrných 33,52 korun za litr, nafta na 32, 65 korun. Stojí za tím drahá ropa, jejíž cena atakuje hranici 80 dolarů za barel. Jelikož podle expertů bude zdražování pokračovat, Aha! přináší tipy, jak srazit spotřebu a šetřit peněženku.

1. Dráže tankovat, levněji jezdit
Dnešní motory, zejména ty naftové, jsou velmi citlivé na kvalitu paliv. Pro nižší spotřebu je proto potřeba tankovat kvalitní motorovou naftu. „Některé prémiové nafty mají vyšší cetanové číslo a to snižuje spotřebu, čili ušetříte peníze,“ říká Václav Loula.

2. Nedupejte tolik na plyn
Jezdit s plynem až na podlaze, nebo vystřelit od semaforu jako torpédo, se na spotřebě silně projeví. Zkuste proto raději pomalejší rozjezdy a včas přeřazujte na vyšší rychlost. Na dálnici je vhodné zvolnit zhruba na 110 kilometrů za hodinu, zrychlení o 10 kilometrů o litr zvedne spotřebu.

3. Odlehčete auto
Pokud v autě vozíte věci, které nejsou nezbytně nutné, zbavte se jich! Každé kilo navíc – jako je střešní zahrádka či lopata v kufru – má neblahý vliv na spotřebu. Od října navíc nebude nutné vozit v autě rezervní kolo, za předpokladu, že řidič bude mít sjednanou nepřetržitou asistenční službu.

Palivo, ceny

4. Vypínejte motor
Většina nových aut je již dnes vybavena systémem start-stop, který při zastavení vozu na křižovatce sám vypne motor a tím šetří palivo. Pokud auto využíváte hlavně v městském provozu, lze vypínáním motoru srazit spotřebu až o půl litru na 100 kilometrů.

5. Dohustěte pneumatiky
Vzduch nic nestojí a správně dohuštěné gumy mohou snížit spotřebu až o několik desetin litru na 100 kilometrů. Určitě tedy zkontrolujte tlak v pneumatikách, už jen proto, že jízda s »plovoucím« autem je nebezpečná.

6. Berte spolucestující
Jezdíte-li autem delší štreky a povětšinou v něm vozíte jen »vzduch«, zkuste, zda by na tom nešlo něco vydělat. Existuje spousta aplikací na spolujízdu, díky kterým získáte na cestu parťáka, a ten vám na benzin ještě něco přihodí.

7. Tankujte v Polsku
Nejdražší benzín je v Praze, nejlevnější zase na Královéhradecku. Rozdíl činí v průměru korunu na litru u nafty i benzinu. Ušetřit ještě více mohou řidiči, kteří bydlí nedaleko polských hranic. Z okolních zemí jsou totiž jen v Polsku pohonné hmoty levnější, což je dáno tamní nižší spotřební daní. Litr benzinu tam vyjde na 25,09 Kč, nafty na 25,62 koruny.

Palivo, ceny

Ceny ještě porostou...Experti říkají, o kolik:
Boris Tomčiak, analytik společnosti Finlord
Září bude ještě drahé
Cena ropy Brent se ze srpnových 71 dolarů k minulému týdnu zvýšila na 78 dolarů za barel. Podle analytika Tomčiaka bude cena ropy do konce roku ještě stoupat. „Pokud by byla na úrovni 85 dolarů za barel, nebylo by to překvapivé, ale prudké zdražení nevidím,“ říká ale s tím, že rozhodně ještě v září bude zdražování pokračovat. „To by mohlo být v rozsahu 10 až 20 haléřů za litr,“ dodává Tomčiak.

Václav Loula, Česká asociace petrolejářského průmyslu a obchodu
Ceny krotí konkurence
Česká republika má hustou sít čerpacích stanic, je jich skoro čtyři tisíce. To je podle Václava Louly zase faktor, který růst cen pohonných hmot u nás trochu brzdí. „Je tu silné konkureční prostředí. Pokud ale cena ropy bude dál stoupat k těm 80 dolarům za barel a možná i o malinko víc, tak se to určitě promítne do cen motorové nafty, a možná i benzinu,” říká Loula. Diesel zdraží víc proto, že se blíží zima, a zimní nafta je kvůli složkám dražší.

Lukáš Kovanda, analytik Czech Fund
Chrání nás koruna
S dalším růstem cen pohonných hmot kvůli zdražující ropě mají řidiči počítat i podle ekonoma Lukáše Kovandy. „Pohonné hmoty dále podraží, překonají tak opět svůj mnohaletý rekord. Benzín zdraží na úroveň 33,65 koruny za litr, nafta pak na 32,80 koruny za litr,“ předpovídá Kovanda. Naštěstí však je prudký růst utlumen korunou posilující vůči dolaru.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.