Čeká nás víkend hrůzy na silnicích! Policie radí: Kde a na co si dát pozor při cestě Evropou? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Čeká nás víkend hrůzy na silnicích! Policie radí: Kde a na co si dát pozor při cestě Evropou?

Začínají prázdniny, na silnicích nás čeká víkend hrůzy
Začínají prázdniny, na silnicích nás čeká víkend hrůzy (Foto ara)

Chystáte se vyrazit o víkendu na dovolenou po Evropě? Pak jste si vybrali ten nejhorší možný den v roce. Už teď na to upozorňují policisté, ministerstvo dopravy i Besip. Doslova peklo vypukne tradičně na cestě směr Chorvatsko.

Pozítří dostanou děti ve školách vysvědčení, a obrovský počet rodin tak bude chtít vyrazit na dovolenou. Jenže dopravní komplikace, omezení a uzavírky na nás číhají nejen v Česku.

První pastí k Jadranu je dálnice D1, na níž pokračuje modernizace pěti úseků. Problémy budou kvůli opravám i na rychlostní silnici I/38 u Želetavy na Třebíčsku, zdržení lze čekat i u nádrže Nové Mlýny na dálnici D52. Kromě omezení vás mohou zastavit i policejní hlídky. „Opět zintenzivníme dozor na silnicích, zejména na cestách do obvyklých prázdninových destinací,“ řekl Tomáš Lerch, ředitel dopravní policie. Co vás ještě čeká na evropských silnicích?

RAKOUSKO: Zpomalí nás formule

Na dálnici A9 mezi Lincem a Štýrským Hradcem se opravují tunely, a rušný provoz navíc teď o víkendu zacpe silnice i kvůli Velké ceně závodů formule 1. S kolonami počítejte i u Vídně kvůli opravě mostu. Když náhodnou půjde jet rychleji, dejte si pozor na radary. Kolem Vídně jich je skutečně hodně, u silnic bude i zvýšený počet policejních hlídek.

SLOVINSKO: Pozor na objížďky

Češi se naučili ve Slovinsku využívat různé objížďky, aby nemuseli platit na krátký úsek dálniční známku. To se však letos může krutě vymstít. „Velká část těchto objížděk se letos opravuje,“ varuje Tomáš Neřold, ředitel Besipu. Cestě přes Slovinsko pomůže dostavba dálnice A4. „Ta bude ale hotova až na podzim,“ doplnil Neřold.

CHORVATSKO: Zacpaná hranice

Když už se dokodrcáte k chorvatským hranicím, musíte počítat s kontrolami na hranicích. Nejproblémovější je mýtnice u Lučka poblíž Záhřebu, kde jsou kolony i mimo prázdniny. Navíc na severu Chorvatska jsou v plánu opravy dálnic.

FRANCIE: Snížili rychlost

Řada turistů míří na dovolenou i do Francie. Letos si ale musí dát na dopravní předpisy pozor i zkušenější cestovatelé. „Problémem může být mimo jiné snížení nejvyšší povolené rychlosti mimo obce na osmdesátku,“ řekl šéf Besipu Neřold s tím, že francouzští dopravní policisté o prázdninách nelení a mají obšacované všechny frekventované tahy.

101 mrtvých za dva měsíce

Prázdniny bývají na silnicích tragické. Loni zemřelo na českých silnicích během července a srpna 101 lidí. „K častým příčinám nehod patří nepozornost způsobená únavou z teplého počasí a dlouhých cest,“ varuje Tomáš Lerch.

Netolerují palubní kamery!

Policie v Česku bude hlídat především dodržování rychlosti a používání mobilních telefonů za volantem. Pozor si ale musíte dát i na palubní kamery. Podle statistik Besipu používá natáčecí zařízení skoro 17 procent řidičů. „V některých evropských zemích je ale policisté netolerují. Pozor si dejte v Rakousku, Švýcarsku nebo Belgii,“ varuje ministr dopravy Dan Ťok (za ANO).

Jak ušetřit za benzin?

Při cestě do Chorvatska se vyplatí natankovat v Rakousku plnou nádrž. A svého miláčka na čtyřech kolech dosyta »nakrmte« hlavně před italskými hranicemi. Tam za litr naturalu zaplatíte v průměru přes 42 Kč.

Kolik Kč stojí litr

země                            benzin                          nafta

Česká republika              33,37                         32,51
Polsko                           30,58                         30,16
Maďarsko                      31,69                         32,21
Rakousko                      33,48                         32,07
Slovinsko                      34,60                         33,13
Chorvatsko                   36,38                         34,35
Slovensko                    36,60                         33,16
Německo                      38,17                        33,47
Francie                        39,95                         38,01
Řecko                          42,41                        36,59
Itálie                           42,63                        39,43

Zdoj: Globalpetrolprices.com



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.