Jak ušetřit na bankovních poplatcích! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 10. května 2024

Svátek slaví Blažena, zítra Svatava

Jak ušetřit na bankovních poplatcích!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (profimedia.cz)

Bankovní poplatky jsou pro Čechy nejčastějším důvodem ke změně banky. Přestože banky řadu poplatků zrušily, ještě stále je možné na ně narazit. Některé se skrývají v sazebnících bank, jiné přežívají na starých účtech. Podle průzkumu Fio banky uvádí výši poplatků jako důvod pro změnu banky téměř 40 % Čechů. „Výzkum potvrzuje, že klienti jsou na bankovní poplatky velmi citliví,“ říká Jan Bláha, obchodní ředitel Fio banky.

Jak vybrat běžný účet Pokud vybíráte nový bankovní účet nebo novou banku, vyplatí se řídit heslem »dvakrát měř a jednou řež«. I když změna banky už dnes není nijak komplikovaná, vše důkladně promyslete. Nač myslet při výběru účtu, radí Helena Brychová, gestorka finančního vzdělávání Česká bankovní asociace. „Běžný účet jako typický produkt pro spotřebitele nabízí okolo 30 bank a záleží právě na službách, které jsou s vedením účtu spojené, jestli pro nás jsou, nebo nejsou zajímavé,“ vysvětluje Brychová. Podle ní je důležité postupovat při výběru běžného účtu podobně jako při jiných životních situacích, kdy si volíme »tu správnou možnost« ze široké nabídky.

„Měli bychom si na srovnání udělat čas, promyslet si, co od běžného účtu chceme, a udělat si průzkum trhu,“ radí Brychová. „Jakmile budeme mít představu, co všechno od svého běžného účtu očekáváme, je namístě porovnat si jednotlivé banky a vybrat si takový účet, který nejvíce odpovídá našim potřebám,“ dodává.

*Nezajímejte se jen o cenu

Při výběru je určitě dobré zaměřit se nejen na cenu, ale také na kvalitu a dostupnost služeb, které chcete využívat. Stačí základní funkce, nebo máte specifické požadavky?

*Přemýšlejte o »minusu«

Rádi byste v budoucnu získali tzv. kontokorent (možnost čerpat do minusu), anebo si plánujete založit rovnou i kreditní kartu? Zajímejte se, co je pro vás výhodnější.

*Chcete pobočku?

Chcete s bankou komunikovat pouze on-line, nebo máme raději osobní setkání a zvykli jste si chodit na pobočku? „I v dnešní době je to určitě možné, jen je dobré si zjistit, zda má banka dostatečnou pobočkovou síť třeba v místě našeho bydliště,“ upozorňuje Brychová.

*Počítejte bankomaty

Pokud využíváte dnes a denně hotovost, měla by vás zajímat dostupnost bankomatů dané banky, případně výše poplatků za výběry z bankomatů jiných bank.

*Čtěte sazebníky

Přemýšlejte, jaké bankovní služby využíváte nejčastěji, a právě na ně se zaměřte při studiu sazebníků. Spočítejte si například, jak často vybíráte peníze z bankomatu a podívejte se, kolik výběrů měsíčně zdarma vám vaše banka nabízí. Pokud hodně cestujete, ptejte se, kolik zaplatíte za výběr v zahraničí.

*Nebojte se ptát

Nerozumíte něčemu? Ptejte se! Lidé někdy kritizují nepřehlednost sazebníků bankovních poplatků. Pokud máte dotazy, nestyďte se na cokoli zeptat a vše si ujasnit.

K čemu slouží běžný účet

Běžný účet je v Česku nejrozšířenějším finančním produktem. S jeho vedením je spojena celá řada služeb. „Na takový účet si zpravidla necháme posílat výplatu, důchod, příspěvky od státu i jiné platby, které někdo zasílá nám. Na druhou stranu z běžného účtu své peníze také čerpáme, a to s pomocí platebních příkazů k převodům či k inkasu, které můžeme zadávat v papírové formě nebo přes internetové bankovnictví,“ vysvětluje Helena Brychová. Dalším způsobem využití jsou platby nebo výběry z bankomatu prováděné platební kartou.

7 rad, jak neprodělat s běžným účtem

  1. Udržujte si přehled Čas od času se podívejte, co a za kolik nabízí jiné banky. Neexistuje cesta, jak mít učet ještě levnější? Na internetu existuje řada porovnávačů bankovních cen a služeb, zkuste je využít.
  2. 2. Při výběru zapomeňte na pobočku Potřebujete peníze? Vyberte je z bankomatu. Osobní výběr na pobočce patří mezi nejdražší návštěvy banky.
  3. 3. Plaťte kartou Díky placení kartou můžete mít dokonalý přehled o svých útratách. Navíc řada bank nabízí za placení bankou různé bonusy. Například nyní má UniCredit bank nabídku, že při založení U konta vrátí klientovi 1 % z každé platby kartou.
  4. 4. Nenechávejte peníze ladem Běžné účty nejsou zpravidla úročené, takže se nevyplatí na nich držet nějakou větší finanční rezervu. Lépe úročené jsou spořicí účty nebo termínované vklady.
  5. 5. Kreditka jako záloha Chcete mít v záloze peníze pro případ výhodné koupě nebo nenadálé události? Spíš než »syslit« peníze na účtu, vyplatí se jako finanční záloha kreditní karta. Výhodou je, že pokud peníze půjčené »skrz« ni vrátíte v bezúročném období, nezaplatíte navíc ani korunu. Jinak ale počítejte s vysokým úrokem.
  6. 6. Výpisy jen elektronicky Řada lidí má u svých starých účtů nastavené posílání výpisů poštou. Je to nejen zbytečné, ale i zbytečně drahé. Úplně stačí výpisy elektronické nebo si je můžete sami stáhnout v internetovém bankovnictví.
  7. 7. Pozor na doplňkové služby Podívejte se, jestli neplatíte nějaké poplatky za doplňkové služby, které stejně nevyužíváte. I když jde možná jen o pár korun, v ročním součtu už to dá vysokou částku.

Je zdarma opravdu zadarmo?

Řadu nejabsurdních poplatků už banky zrušily. Klienti se tak už nesetkávají s poplatkem za příchozí platbu, poplatkem za výběr z bankomatu vlastní banky nebo poplatkem za vedení běžného účtu. Banky ke změně jejich postoje donutil nejen odpor klientů, ale i konkurenční boj. Díky tomu většina bank začala poskytovat účty zdarma. Jenže zdarma nemusí být skutečně zadarmo. „Klient by se neměl nechat zlákat slůvkem zdarma, ale podívat se i na smluvní podmínky. Zřízení a vedení běžného účtu bez poplatků může být podmíněné například tím, že klient provede v daném období určitý počet plateb kartou. Nebo musí posílat pravidelně na účet minimální obnos,“ upozorňuje Petr Štětka z Raiffeisenbank. Aha! oslovilo největší banky s dotazem, jaký nejlevnější účet svým klientům nabízejí.

Přechod jinam ulehčí Kodex mobility České bankovní asociace

Krok za krokem k změně finačního ústavu

Chcete změnit banku, ale obáváte se složitého papírování a komplikací se změnami trvalých příkazů? Můžete být v klidu, jde to jednoduše. Před problémy vás ochrání Kodex mobility. Žádné komplikace a ani koruna zaplacená navíc. Takhle jednoduše vypadá změna banky už několik let. Původně to bylo na dobrovolné bázi podle Kodexu mobility České bankovní asociace, k němuž přistoupila většina bank a který pomáhal klientům s »přestupem« jinam. Od roku 2018 jsou základní pravidla součástí zákona o platebním účtu, a banky se navíc dohodly na způsobech předávání informací a jednotných formulářích, které změnu velmi usnadňují. Změna banky tedy může být jednoduchá, ale celý proces vyžaduje vaši spolupráci. A samozřejmě předpokládá, že u »staré« banky nemáte žádné další provázané či nesplacené služby.

*Myslete na trvalé příkazy

Termín změny banky byste měli zvolit tak, aby trvalé příkazy a inkasa, včetně těch, které jsou prováděny službou SIPO, odešly v daném měsíci ze současné banky a v měsíci následujícím již z banky nové. Změna totiž neproběhne ze dne na den. Zrušení účtu ve stávající bance by mělo být vyřízeno do patnácti pracovních, tzv. bankovních dní, ale např. změny u služby SIPO často zaberou 2 měsíce.

*Prověřte závazky

Ujistěte se, jestli se k vašemu současnému účtu nevztahují nějaké povinnosti. Je možné, že jste se v rámci dalších smluv, které máte s bankou uzavřeny (např. hypoteční úvěr), zavázali, že u ní budete mít vedený běžný účet. Pokud banka z této podmínky neustoupí, budete muset se změnou počkat až do jeho splacení nebo refinancování jinou bankou. Stejně tak případný dluh bance (např. z kreditní karty) musíte uhradit ještě před změnou.

*Navštivte novou banku

I když téměř vše za vás vyřídí vaše nová banka, bez vaší spolupráce se změna neobejde. Musíte znát číslo účtu u stávající banky a budete potřebovat svůj občanský průkaz nebo jiný platný průkaz totožnosti. „Poměrně horkou novinkou na trhu je možnost změnit banku bez návštěvy pobočky vyplněním žádosti přímo v internetovém bankovnictví nové banky. Protože ale banky musí striktně plnit povinnost identifikovat a ověřit totožnost klienta při uzavírání smluv a větších obchodech, musí být klienti připraveni i na to, že v určitém okamžiku je návštěva pobočky stejně minout nemusí,“ říká finační expert Helena Brychová.

*Vyplňte formulář

Pokud si nechcete trvalé příkazy a souhlasy s inkasem rušit a obnovovat sami, musíte vyplnit formulář Žádost o změnu banky. V něm si určíte datum, ke kterému »stará« banka příkazy zruší (trvá to minimálně 10 dní od předání Žádosti) a »nová« je opět nastaví (do dalších 5 bankovních dní od požadovaného data zrušení původních).

*Nahlaste změnu

Změnu banky a čísla účtu musíte nahlásit jak všem, kteří vám posílají platby (zaměstnavatel, příjmy z pronájmu nemovitostí, alimenty od bývalého manžela...), tak těm, kteří si z vašeho účtu peníze na základě souhlasu s inkasem strhávají (elektřina, plyn, mobilní operátor, školní jídelna apod.). Můžete si vybrat, jestli vašim pravidelným plátcům či naopak příjemcům vašich plateb změnu oznámí sama nová banka, anebo vám jen připraví oznámení o změně čísla účtu a vy si vše zařídíte sami.

*SIPO banka automaticky nedomluví

Počítejte s tím, že SIPO je speciální služba České pošty a její změna nebude provedena automaticky v rámci změny banky.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.