Televizní a rozhlasové poplatky: Už i ministr chce zdražování! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Televizní a rozhlasové poplatky: Už i ministr chce zdražování!

..
.. (Bigstock)

Na vlně zvyšování cen se pravděpodobně svezou i koncesionářské poplatky! Zatímco potraviny zdražují kvůli letnímu suchu a vedrům, zdá se, že v České televizi a v Českém rozhlase pro změnu vysychají finanční zdroje! Logicky chtějí víc peněz a teď jim přitakává i ministr kultury… 

„V souvislosti s tím, jak se zvyšují náklady, je potřeba se bavit o výši koncesionářského poplatku. Jestli chceme nezávislá média, musíme je zaplatit,“ nechal se pro Parlamentní listy slyšet ministr kultury Antonín Staněk (52, ČSSD). „Šlo o úvahu (nikoli o konkrétní plán), která by měla otevřít v budoucnu politickou debatu,“ řekla k uvedené citaci ministra kultury jeho mluvčí Simona Cigánková a dodala: „Ministerstvo kultury si vyžádalo od České televize a Českého rozhlasu podklady, které by sloužily k vyhodnocení výše poplatků.“

Podle ekonomiky
Nějakou představu ale mají v obou veřejnoprávních médiích. Z České televize sice nezaznělo, o kolik přesně by se 135korunový měsíční poplatek měl zvýšit. Její šéf Petr Dvořák ale začátkem října uvedl, že by si přál indexaci, tedy automatické navyšování poplatků podle inflace.

Rovnou padesát!
To v Českém rozhlase by chtěli od každého koncesionáře »pade« místo současných 45 korun měsíčně. „V případě navýšení rozhlasového poplatku počítáme s tím, že bychom finance použili zejména na zkvalitnění programu a vysílání,“ řekl Aha! rozhlasový mluvčí Jiří Hošna. V případě, že by ale vznikl nějaký návrh, musel by projít běžným legislativním procesem.

Kdo musí a nemusí platit?
➤ Ze zákona musí platit každý, kdo má zařízení schopné příjmu pozemního, satelitního, kabelového nebo IPTV vysílání. Rodiny, které vlastní více televizorů, platí pouze za jeden.
➤ Výjimku mají lidé smyslově postižení, či ti, kteří neberou více než 2,15násobek životního minima.
➤ Osvobozen je také ten, kdo nevlastní přijímač, ač třeba televizní a rozhlasový program sleduje na počítači, chytrém telefonu či tabletu přes internet.
➤ Platit ale musí majitelé mobilů a počítačů, které jsou vybaveny pro příjem rozhlasového či televizního signálu z pozemního vysílání stejně jako na autorádia.

Pokuta až 10 tisíc
ČT a ČRo se soustřeďují na neplatiče a když jsou přistiženi, krom úhrady dlužné částky se jich týká přirážka 5, respektive 10 tisíc korun.

10 let od zvýšení
Naposledy se poplatky zvýšily v roce 2008. Na současných 135 korun vzrostly ze 120 Kč u televize. U rádia došlo k navýšení o 8 Kč z 37 na současných 45 korun.

Víte, že...
...ČT za rok 2017 vybrala na poplatcích 5,7 miliardy Kč? U Českého rozhlasu to bývá ročně okolo dvou miliard korun.

Přečtěte si
zadnice
13. 11. 2018 • 10:55

Už i "ministr" a za co, za ty programy???

demonxxx
13. 11. 2018 • 08:57

Tyto dvě mafiánské instituce zrušit. Proč máme platit za něco co nepoužíváme. Mimochodem, ona je ještě stanice český rozhlas.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.