»Papíry« na novorozeně: Jak na to? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

»Papíry« na novorozeně: Jak na to?

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. (istock.cz)

Čerstvě narozené miminko znamená pro novopečené rodiče nejen radost, ale přináší i nečekané starosti. Nově narozeného človíčka je třeba »zaevidovat« a vybavit úředními doklady. Aha! vám prozradí, co je potřeba po odchodu z porodnice zařídit.

Narození hlásí porodnice
Zapsání dítěte na matrice většinou zařizuje porodnice. Při porodu jinde než v nemocnici pak zdravotní pracovník, který asistoval u porodu, nebo rodič. „Jestliže jste ještě před porodem stihli určit otcovství dítěte nesezdaných rodičů a zvolili jeho jméno a příjmení, můžete rodný list obdržet již při odchodu z porodnice. Záleží však na praxi konkrétní matriky,“ říká právník Lukáš Zelený ze spotřebitelské organizace dTest.

Pediatr ještě před porodem
Ještě před porodem je potřeba vybrat pediatra, protože dítě zkontroluje zpravidla do 48 hodin po propuštění z porodnice (buď v ordinaci, nebo doma). Pediatr bude při první návštěvě vyžadovat propouštěcí zprávu z porodnice.

Pojišťovna se řídí matkou
Dnem narození je dítě automaticky pojištěno u zdravotní pojišťovny, u níž je pojištěna matka. Proto by měl mít pediatr uzavřenou smlouvu se zdravotní pojišťovnou matky. Dítě je ale třeba registrovat do osmi dnů na pobočce zdravotní pojišťovny. K registraci je nutné mít s sebou rodný list dítěte.

V bytě nahlaste změnu počtu osob
Bydlíte v nájemním bytě? Pak musíte nahlásit pronajímateli zvýšení počtu osob v bytě, nejlépe písemně. „Zákon stanoví, že se tak má učinit nejpozději do dvou měsíců. Neohlášení zvýšení počtu osob totiž může být i důvodem pro výpověď z nájmu, a to s tříměsíční výpovědní dobou. Pronajímatel může po ohlášení zvýšit zálohy na služby, neboť se dá očekávat, že narozením dítěte tyto náklady stoupnou,“ upozorňuje Lukáš Zelený.

Rodný list ukažte zaměstnavateli
Rodný list bude požadovat i mzdová účtárna zaměstnavatele kvůli daňové slevě na dítě. Někteří zaměstnavatelé poskytují jednorázové příspěvky. U jiných může být zase narození dítěte důvodem pro požádání o zkrácený úvazek nebo umožnění práce z domova pro toho z partnerů, který není na rodičovské dovolené.

I mimina »platí« za odpad
Zatímco v některých městech jsou děti do určitého věku osvobozeny od poplatků za komunální odpad, jinde začínají platit hned. Je tedy potřeba si zjistit, jak je to ve vašem městě, a případně dítě přihlásit k platbám za svoz komunálního odpadu.

Nechte mimčo přivítat
Některé obce pořádají tzv. vítání občánků pro rodiče a děti s trvalým pobytem v dané obci. Zvláště v menších obcích neprobíhá vítání občánků hromadně, ale individuálně. Některé obce pošlou pozvánku na ceremonii samy od sebe, jinde se musí poslat žádost.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.