»Poločlovíček« udivuje lékaře | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

»Poločlovíček« udivuje lékaře

Když se narodil, vážil necelých 800 gramů
Když se narodil, vážil necelých 800 gramů (Foto Facebook)

Malý Frankie se narodil jen s jednou plící, jednou ledvinou a se srdcem na opačné straně. Přesto všechny své útrapy přežil a navzdory chmurným předpovědím lékařů oslavil 3. narozeniny!

Britce Amie Grantové doporučili ukončit těhotenství, protože podle testů a doktorů »něco nebylo v pořádku«. „Na snímcích jsme viděli, že jeho tělíčko je v děloze nějak prázdné,“ vysvětlili jí v dětské nemocnici Evelina London. Ona ale po poradě s partnerem Kerrym Shoplandem (oba 26) přerušení odmítla a osm týdnů před termínem porodila chlapečka. A ještě přidušeného kvůli pupeční šňůře omotané kolem krku...
Vzhledem k jeho zdravotnímu stavu, pro který dodnes medicína ani nemá odborný název, mu v nemocnici okamžitě dali přezdívku Poločlovíček. Lékaři rodiče varovali, že dítě může kdykoli zemřít, ať si nedávají velké naděje.


Bublifuk a čuník
Jenže malý Frankie se ukázal jako bojovník! Do svých dvou a půl let sice neopustil nemocnici (celkem tam strávil 800 dnů!), a má za sebou dvě velké operace (přiletěl kvůli ním chirurg až z Bostonu), ale nedávno už doma oslavil třetí narozeniny. Nade vše miluje bublifuk a svého plyšového čuníka Peppu. Dýchá pomocí jedné svojí a jedné umělé plíce, dalších transplantací se zatím odborníci obávají. „My jsme vždy věřili, že to Frankie zvládne. Dýchá teď slušně, opačně uložené srdce nedělá žádné problémy. Je fakt, že je technicky poločlovíček, ale pro nás je vším. Věděli jsme, že to bude zvláštní dítě, a to on skutečně je,“ svěřila se maminka.

Víte, že...
...Frankieho léčba už stála v přepočtu 150 milionů korun? Vše naštěstí hradila pojišťovna.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.