Martin (12) slyší »uchem« v kosti | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Martin (12) slyší »uchem« v kosti

Doktor Milan Urík ukazuje procesor, který zachytává zvuky.
Doktor Milan Urík ukazuje procesor, který zachytává zvuky. (Foto FN Brno)

Ach, ta úleva! „Hurá, slyším! A nebolí mě hlava, mami!“ šťastně zvěstoval dojaté mámě po 11 letech utrpení Martin Skočdopole (12) z Brna.

Jako prvnímu dítěti v Česku mu lékaři voperovali do hlavy ušní implantát. „Strojek o velikosti devět krát patnáct milimetrů vede vzruchy přímo lebeční kostí. Dítě tak téměř dokonale slyší,“ řekl Aha! Milan Urík, přednosta Kliniky dětské otorinolaryngologie v Brně.
Martin se narodil s vadou sluchu. Aby slyšel aspoň něco, musel nosit speciální čelenku.

„Měl jsem ji natěsno utaženou kolem hlavy. Svírala jako guma od tepláků. Bylo to hrozné,“ svěřil se Aha! školák. Teď trýzeň skončila. Strojek pod kůží je neviditelný, stejně jako magnet, na nějž má zvenku pod vlasy »přicvaknutý« malý procesor. Ten je navíc programovatelný na různé úrovně ruchu – jiný pro domov, restauraci, ulici či třeba televizi, tak aby přijímal jen zvuky, které Martin potřebuje slyšet a tlumil např. šum okolí. „Dá se dokonce propojit s chytrým telefonem,“ poznamenal přednosta Urík.


Jak zařízení funguje?
Stroječek-implantát je vložen přímo do lebeční kosti za uchem. Zvenku se přiloží odnímatelný procesor, který zachytává zvukové vlny v okolí a mění je na impulzy, které se přenášejí bezkontaktně do implantátu. Ten se rozvibruje a vibrace se kostí šíří do vnitřního ucha, kde je zaznamenají sluchové buňky a pacient tak normálně slyší. Cena operace je 450 tisíc korun.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.