Zemřel válečný veterán a syn komunisty zavražděného generála Heliodora Píky Milan Píka (†96) | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Zemřel válečný veterán a syn komunisty zavražděného generála Heliodora Píky Milan Píka (†96)

Milan Píka jako mladý příslušník armády.
Milan Píka jako mladý příslušník armády. (Post Bellum, reprofoto ČT)

Utíkal před nacisty, sloužil u RAF, pak ho pronásledovali komunisté, kteří popravili jeho otce generála Heliodora Píku (†51). Milan Píka (†96) život zasvětil očištění otcovy památky. Ve středu na Slovensku zemřel.

Milan Píka se narodil 28. července 1922 v Hranicích na Moravě. Před nacisty prchl nejprve do Rumunska a Francie a nakonec do Velké Británie, kde se připojil k RAF. Chtěl být navigátorem, ale kvůli vrozené oční vadě létat nemohl. Za činnost v odboji byl několikrát vyznamenán, v roce 2014 byl jmenován do hodnosti brigádního generála.

Vězněn s otcem

Po válce se vrátil do Prahy. Po komunistickém převratu v roce 1948 byl jeho otec Heliodor Píka zatčen. Nové garnituře byl nepohodlný a ve vykonstruovaném procesu byl před 70 lety odsouzen k trestu smrti. Klement Gottwald, který s Heliodorem Píkou spolupracoval za války v Moskvě, mu odmítl udělit milost. Zasáhl ale do procesu Milana, který byl obviněn z pokusu o únos otce do zahraničí a ve věznici na plzeňských Borech byl držen ve stejnou dobu, kdy tam jeho otec čekal na smrt. Milan Píka tak byl osvobozen a propuštěn. 

Nejdelší noc

V červnu téhož roku ale zamířil na Bory znovu, tentokrát aby strávil s otcem poslední noc před popravou. „Byly to nejstrašnější okamžiky v mém životě. Ale na druhou stranu s odstupem času mi ta vzpomínka dávala duševní sílu a vytrvalost překonat všechna příkoří, co jsem musel ve 40. a 50. letech prodělat,“ řekl Post Bellum.

Zatímco Milan plakal, jeho otec byl klidný. „Prosil mě, Milane, nemsti se. Právě naopak, buď spravedlivý k lidem a prosím tě, až přijde vhodná doba, očisti mé jméno. A starej se o maminku. To zůstalo ve mně jako moje hlavní životní úloha a té jsem podřídil všechno,“ popsal své poslání, které naplnil. Ve středu na Slovensku zemřel, jen tři měsíce před 70. výročím otcovy popravy.

Kam zmizelo tělo?

Komunisté rodině nedali možnost ani Heliodora Píku důstojně pohřbít. V anatomickém ústavu v Plzni jej pracovníci nabalzamovali a chtěli schovat do doby, než by ho mohli vydat rodině. V kádi s formalínem leželo roky. Jenže asi po deseti letech se v ústavu měnil personál a lékaři se začali bát prozrazení. Tělo generála raději zpopelnili a pod jiným jménem vysypali na plzeňském hřbitově. Od roku 1997 tam má Píka pomník.

Pomalá rehabilitace

Když se v 60. letech trochu uvolnili poměry, rozhodl se Milan Píka zažádat o obnovu otcova procesu. dokumenty podal roku 1966 a až v únoru 1968 ji úřady povolily. Začal nový proces, ve kterém byly vyslechnuti všichni svědci a v únoru 1969 byl Heliodor Píka zbaven viny. Za jeho politickou vraždu však nikdo potrestán nebyl.

Omluva od dcery zabijáka

Proces s Heliodorem Píkou přichystal mimo jiné prokurátor Karel Vaš (†96). Ten by sice v roce 1968 vyšetřován a v roce 2002 dokonce odsouzen za Píkovu smrt k sedmi letům vězení. Rozsudek ale pak byl zrušen kvůli promlčení. Do konce života ani jednoho ze zločinů, kterých se dopustil, nelitoval. To se ale nedá říci o jeho dceři Galině (68). Ta se za jeho zločiny z doby stalinismu veřejně omluvila. A za smrt otce se omluvila v rámci dokumentu ČT Křišťálový fantom i Milanu Píkovi.

Víte, že...

... Milan Píka byl jediným generálem, který tuto hodnost získal v české i slovenské armádě? Po propuštění z vazby se totiž přestěhoval do Bratislavy. Na Slovensku zůstal i po roce 1989.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.