Heliodor Píka (†51) dostal trest smrti | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Heliodor Píka (†51) dostal trest smrti

Píka jako legionář.
Píka jako legionář. (Foto: Wikipedie, ara)

Bojoval v legiích, za druhé světové války organizoval české vojáky v SSSR. I tak se po komunistickém převratu stal generál Heliodor Píka (†51) nové garnituře nepohodlným. Před 70 lety byl ve vykonstruovaném procesu odsouzen k trestu smrti.

Prezident Edvard Beneš (†64) Píku za druhé světové války pověřil, aby šéfoval vojenské misi v SSSR. Píka se při náborech vojáků dopodrobna seznámil se zoufalými podmínkami v zajateckých táborech, měl svědectví i o sovětských gulazích. Až příliš toho také věděl o fungování sovětských tajných služeb.

Tady už začalo být zle
Smyčka se kolem generálova krku se vlastně začala stahovat už v době, kdy podnikal všemožné kroky, aby Sověti propustili týrané Čechoslováky. Ti do Sovětského svazu utekli před nacistickou okupací v roce 1938.

Vykonstruovaný proces
Po únoru 1948 se tak Píka stal první obětí justičních vražd ve vykonstruovaných soudních procesech. Ani hrdinství ve válce, ani role v boji proti nacistům Heliodoru Píkovi v očích komunistů nepomohly. Zatkli ho už krátce po puči a připravený soud začal 26. ledna 1949. Trval tři dny a pak soudce dospěl k předem schválenému závěru. Píka se dopustil špionáže a zrady, za což byl 28. ledna 1949 odsouzen k trestu smrti.

Milost zamítl
Na vykonání rozsudku čekal bývalý generál v plzeňské věznici na Borech. Prezident Klement Gottwald (†56) bývalému spolupracovníkovi z Moskvy odmítl udělit milost. Píka byl popraven 21. června 1949. „Není ve mně zloby, nenávisti ani pomstychtivosti... Studí mne však hořká lítost nad tím, že zmizela spravedlnost,“ napsal noc před smrtí. V roce 1968 byl Píka soudně rehabilitován, plně bylo jeho jméno očištěno až po roce 1989.

Zdravotník v první linii
Píka byl za první světové války odveden k rakouské armádě a v roce 1916 zajat ruskými jednotkami. V zajetí se přihlásil do Československých legií, se kterými bojoval nejprve na východní, pak na západní frontě. Prošel těžkými boji, ve kterých se používaly i chemické zbraně. Píka působil jako zdravotník nasazený v první linii.

Ve vězení se synem
Ve stejnou dobu, kdy na Borech čekal Heliodor Píka na popravu, tam byl vězněn i jeho syn Milan (96). Ten totiž chtěl otce zachránit a z vězení ho unést do zahraničí. Jeho snahu ale kazila otcova odhodlanost zůstat v rodné zemi, nakonec byl zatčen a na Borech čekal na proces. S otcem tak mohli alespoň komunikovat přes motáky a občas se vidět. Čtyři měsíce po popravě generála pak byl Milan Píka propuštěn. Po sametové revoluci se ukázalo, že jeho stíhání nechal zastavit Klement Gottwald.

Nejstrašnější noc
Syn Milan strávil se svým otcem ve vězení i poslední noc před popravou. „Byly to skutečně nejstrašnější okamžiky v mém životě, ale na druhé straně mi právě ta vzpomínka dávala duševní sílu a vytrvalost překonat všechna příkoří. Prosil mě, Milane, nemsti se, právě naopak, buď spravedlivý k lidem, snaž se o dorozumění. Až přijde vhodná doba, očisti moje jméno a starej se o maminku,“ vzpomínal po letech pro Post Bellum.

Popraven i strůjce procesu
Proces proti Píkovi vedli neblaze proslulí Bedřich Reicin (†41) z vojenského zpravodajství, jenž byl spolutvůrcem armádních čistek, a Karel Vaš (†96). Reicin se jen tři roky po Píkovi stal též obětí justiční vraždy. Ve vykonstruovaném monstrprocesu s generálním tajemníkem ÚV KSČ Rudolfem Slánským (†51) dostal trest smrti. Vaš se dožil pádu komunismu a v roce 2001 byl odsouzen za Píkovu vraždu k sedmi letům vězení, rozsudek pak ale byl zrušen kvůli promlčení.

Víte, že...
...synovi Heliodora Píky se omluvil za smrt jeho táty jen jeden člověk? „Je mi to opravdu moc líto, za celou rodinu se vám omlouvám. Jsem syn Bedřicha Reicina. Byla to vražda!“ Z komunistů nikdo!

Proces s generálem
Kdo byl kdo?
Předseda soudu: plukovník JUDr. O. Matoušek
Soudci: JUDr. F. Suchomel, JUDr. J. Štella
Přísedící: generál F. Papoušek, plukovník K. Bárta
Žalobci: generál J. Vaněk, JUDr. Karel Vaš
Obhájce: JUDr. Rastislav Váhala


Zdroj: totalita.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.