Virgil Kirkham (†21): Poslední Američan sestřelený nad Evropou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Virgil Kirkham (†21): Poslední Američan sestřelený nad Evropou

Virgil Paul Kirkham
Virgil Paul Kirkham ( Foto Aha! – Zbyněk Schnapka, OÚ Újezd)

Zmínit se na veřejnosti, že západní Čechy osvobodili Američané a ne rudoarmějci, znamenalo za totality velké problémy. Přesto se Zdeňka Sládková (87) starala o pomník Virgila Kirkhama (†21), jehož Němci jako posledního amerického pilota sestřelili nad Evropou.

Tehdy Kirkham absolvoval 85. bojovou misi, měla být poslední před nástupem na dovolenou. Zaútočil na pozemní cíle, ale z německé kolony na něj stříleli. Jeho letadlo dopadlo 30. dubna 1945 do lesa mezi Trhanov a Újezd na Domažlicku. Místní pilota pohřbili. Jeho ostatky později Američané odvezli na vojenský hřbitov ve Francii. Pomníček ale zůstal. „Mně bylo 14 let. Tatínek byl zahradníkem. Vždy mi dal nějaké kytky a s děvčaty jsme je tam odnesly. Cestou jsme ještě v potoce nabraly vodu a táhly ji do kopce k pomníku,“ vzpomíná Sládková. Tak tomu bylo po tři roky. Pak se k moci dostali komunisté a vše bylo jinak. „Zůstali jsme jen dvě. Já a Blažena Chodovská. Ta už ale umřela,“ povzdechne si paní Sládková.


O pomníček se starala celou totalitu i po ní, celkem 70 let. Poslední tři roky už kvůli stáří nemůže „Chodila jsem k němu každý týden většinou v neděli. Vzala jsem své dvě dcery a pak i vnoučata, byla to pro nás vždy taková příjemná procházka,“ říká Sládková. Péči o pomníček brala vždy jako samozřejmost. „Ten pilot si to zasloužil. A taky jsem nechtěla, aby komunisti třeba říkali, že tam leží nějaký rudoarmějec,“ vysvětluje pamětnice tragického skonu amerického hrdiny.


Dobře utajená fotka
Krátce po smrti pilota lidé z Újezdu napsali do USA. Tam podle čísla letadla dohledali jméno letce, který na Domažlicku zahynul, a poslali do Čech i jeho fotografii. Tři roky visela na tamním obecním úřadu. Po nástupu komunistů k moci zmizela. „Mému tatínkovi ji pak přinesl kamarád, kterého režim pronásledoval. Ukryli jsme ji u nás doma a přes 40 let schovávali,“ řekla Sládková. Z úkrytu fotku vytáhla až po sametové revoluci. Kirkhamova fotografie teď už opět visí na stěně kanceláře újezdského starosty. Podle ní byla v roce 2002 vyrobena i pilotova podobizna na jeho pomníčku.

Trefili ho Němci
Dva letouny P-47 Thunderbolt zaútočily na Němce v Trhanově. Projektil vypálený Němci prorazil pancéřovou desku za sedadlem v místech opěrky hlavy a pilota Virgila Kirkhama (†21) nejspíše zabil. Letadlo pak zavadilo křídlem o vršek jedné z lip Lomikarovy aleje a zřítilo se do lesa.

Bratr mrtvého pilota
Bratr mrtvého pilota Marion Kirkham po pádu totality několikrát přijel do ČR. Navštívil Zdeňku Sládkovou, byl u bratrova pomníku. „Bratr startoval na svou poslední misi ze základny u Frankfurtu. Jsem rád, že tady u vás na něj nezapomněli,“ řekl Kirkham, který byl za války také pilotem.

P-47 Thunderbolt
Americký letoun P-47 Thunderbolt byl ve své době největší a nejtěžší jednomístnou jednomotorovou stíhačkou s pístovým motorem. První let absolvoval 6. května 1941, do výzbroje americké armády byl zařazen roku 1942. Během války se stal spolu s Lockheedem P-38 Lightning a P-51 Mustangem jedním ze symbolů letectva Spojených států.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.