Masový hrob po bitvě u Stalingradu: Vykopali 1837 padlých Němců | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Masový hrob po bitvě u Stalingradu: Vykopali 1837 padlých Němců

V masovém hrobě se dochovala i výstroj.
V masovém hrobě se dochovala i výstroj. (Foto VDK, Bundesarchiv)

Od přelomové bitvy u Stalingradu, snad největší z lidské historie, uplynulo už tři čtvrtě století – přesto nadále vydává dosud neobjevená svědectví. Jako třeba ostatky 1837 příslušníků Wehrmachtu, které byly objeveny při výkopových pracích.

Na podzim ve Stalingradu, který se dnes už jmenuje Volgograd, kopali vodovodní potrubí. Nález mrtvol v nacistických uniformách nebyl zas až takovým překvapením. „Ve velkoměstě se pohřbení jednotliví vojáci najdou každý měsíc a masové hroby tři čtyři do roka,“ vysvětluje Denis Derjabkin, ruský zástupce německého svazu péče o válečné hroby. Až postupně se ale vyjevila ohromná velikost masového hrobu. „To ano, náhodný objev takového rozsahu je unikátní,“ přikyvuje Derjabkin. Zpočátku to vypadalo na osm stovek vojáků, konečná bilance je 1837 padlých!

Pohřbili je Sověti někdy po bitvě, celkem ve spěchu, neboť panovaly obavy z epidemií. V tomto případě těla zahrnuli do několik metrů hluboké jámy. U některých těl jsou stále čitelné vojenské známky, zachovaly se i části výstroje – a spolu s lidmi skončili v masovém hrobě i koně. Vojáky teď čeká nový pohřeb na nedalekém hřbitově Rossoška, kde spočívají desetitisíce jejich spolubojovníků i protivníků ze slavného konfliktu.

Krvavé vítězství SSSR: 2 miliony mrtvých!
Stalingradská bitva trvala od 21. srpna 1942 do 2. února příštího roku. Zúčastnilo se jí několik milionů vojáků, celkové ztráty obou stran dosáhly až dvou milionů mužů! Přestože Rudá armáda ztratila vojáků víc, dokázala zarazit bleskový postup Wehrmachtu Sovětským svazem a Hitlerovu expanzi obecně.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.