Pavel Paleček přivezl domů na Moravu ostatky Miloše Knorra, válečného hrdiny: Let s popelem generála! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Pavel Paleček přivezl domů na Moravu ostatky Miloše Knorra, válečného hrdiny: Let s popelem generála!

Miloš Knorr
Miloš Knorr (Foto a reprofoto Aha!: Petr Podroužek)

Herec Vladimír Menšík, malíř Alfons Mucha nebo také vojenský armádní generál Miloš Knorr (†89). Ti všichni proslavili moravské Ivančice. Miloš Knorr, první Čechoslovák vyloděný v červnu 1944 se spojenci v Normandii, kterému po válce pomohl k emigraci náčelník StB, sice zemřel před deseti roky v Americe, ale nedávno se do Ivančic vrátil. Pravidelnou leteckou linkou v batůžku s notebookem ho přivezl brněnský historik Pavel PALEČEK (41). Dnes dbá o jeho odkaz a ostatky dovezl k důstojnému uložení na generálovu rodnou Moravu.

Pavel Paleček se s Milošem Knorrem setkal poprvé v roce 2005, v den generálových narozenin, kdy přiletěl do New Yorku pracovat pro dobročinnou organizaci Americký fond. Knorr byl jejím pokladníkem. „Tehdy jsem vůbec netušil, koho mám před sebou. Byl to pro mě 87 let starý pán, ze kterého byli ale všichni vykulení. Hned první den mě odtáhl na Pershing Square do restaurace, kde mě při moudrých radách do života, z pohledu staršího a životem protřelého chlapa, opil vodkou Wyborowou. Mě však tenkrát spíše zajímalo, kde budu bydlet a kde koupím jízdenku na metro,“ vzpomíná Pavel Paleček.

Nejbohatší Čech v New Yorku
Měl za sebou pestrou vojenskou hrdinnou minulost a mluvilo se o něm také jako o jednom z nejbohatších Čechů v New Yorku. „Řekl mi, že nebyl nikdy dobrodruhem. Uvažoval bez emocí, nikdy jsem ho neviděl v nějakém konfliktu. Šlo o racionálně uvažujícího člověka, který byl za každé situace nad věcí. Lákalo ho chodit vždy až na hranu, ale nikdy dál. Proto i nechal zpravodajské činnosti. Například nechápal Ladislava Malého, který postřílel v babické škole komunisty.“

Poslal agenta do Babic a litoval
Ladislav Malý, agent pracujícího pod Knorrem, byl ztvárněný v ideo-
logickém televizním seriálu 30 případů majora Zemana v dílu Vrah se skrývá v poli. „Knorr litoval, že neprohlédl dřív, že je Malý dobrodruh a zřejmě taky blázen. Když zjistil, co se stalo, viděl následky popravy na Vysočině a vlnu kruté a zbytečné perzekuce proti sedlákům, byl v šoku,“ líčí Paleček. To Knorr ho tam poslal a pak si to vyčítal. Nikdo neměl důvod kohokoliv zabíjet, a už vůbec ne bezejmenné vesničany v Babicích. Více by se dalo vyčíst z již zveřejněných amerických archivů.

Pavel Paleček se domů vrátil v roce 2007, následné léto generál Knorr zemřel. Historik se tak do zámoří vypravil znovu, aby se společně s vdovou pokusili najít a zachovat pro další generace jeho údajný životopisný deník. Bez úspěchu. Pavel Paleček si přesto přivezl dva kufry plné Knorrových fotografií, dopisů i jiného, které uložil do fondu význačných českých osobností v Národním archivu Praha.  
Po Knorrově smrti měla jeho rodina urnu s generálovými ostatky doma. Čekala na vhodnou příležitost splnit mu přání, aby byl jeho popel uložen do hrobu spolu s rodiči, kteří rovněž přinesli velkou oběť. Oba kvůli tomu, že odešel za války do Anglie, trpěli. Maminka zemřela na následky věznění krátce po válce, tatínka týrali komunisté.

Polovina popela zůstala  v Americe
Knorrovy ostatky tak dopravil do Ivančic až před pár dny historik Pavel Paleček. S převozem zpočátku nesouhlasila jeho dcera, která chtěla, aby byl pohřben v New Yorku. Popel se nakonec rozdělil na dvě části, ta větší je dnes uložena v urně na hřbitově v Ivančicích. „Původně měl urnu dopravit zpět do vlasti vládní speciál, který každé září letí s českou delegací na Valné shromáždění OSN. Jeho popel by ve Kbelech převzala čestná jednotka. Jenže nedožité 100. narozeniny měl pan generál o něco dříve. Domluvili jsme se s rodinou, že to uděláme jinak a v tichosti.“ Pokud chcete do letadla s lidskými ostatky, musíte mít dotyčného úmrtní list, protokol o provedené kremaci, zapečetěnou urnu v plastovém obalu. A případnou dědicovu plnou moc. Je třeba také dodržet i daná pravidla.

Šampaňské na poslední cestu
„Mezi ně patří, že urnu musí být možné zkontrolovat i vizuálně. V minulosti se totiž lidé takto pokoušeli pašovat kokain. Letištní personál zpočátku ani netušil, že v batůžku s notebookem převážím i Knorrův popel. Takže po průchodu rentgenem si mě vzali okamžitě bokem. Znovu obsah batůžku pečlivě zkoumali a vrátili mi ho s viditelně demonstrovanou úctou. Ještě z letadla jsem blízkým generála poslal e-mail, že sice bez vojenských poct, ale důstojně a s přípitkem stejné vodky, na kterou mě před lety pozval v den mého příletu do Ameriky, jsme opustili americký kontinent.“

Posledním přáním Miloše Knorra bylo, aby neměl klasický pohřeb. Nechtěl kolem sebe smutné lidi. Na generálovu počest se tak u jeho ostatků v Ivančicích popíjelo dobře vychlazené šampaňské. Tak tomu na jeho poslední cestě také mělo být.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.