Stoletý válečný veterán Imrich Gablech slaví a vzpomíná: Za kniplem jsem omdlel! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Stoletý válečný veterán Imrich Gablech slaví a vzpomíná: Za kniplem jsem omdlel!

Stoletý voják, sice po operaci kyčle, ale jinak neskutečně fit.
Stoletý voják, sice po operaci kyčle, ale jinak neskutečně fit. (Foto Aha!: Jiří Čada, ara)

Je jedním z posledních žijících veteránů 2. světové války – plukovník Imrich Gablech slaví 100. narozeniny. Sice je po operaci kyčle v nemocnici, ale jinak stále v kondici. A jako správný voják oslavoval v uniformě!„I když já tyhle oslavy nemám rád,“ hlásil v úvodu neuvěřitelně vitální muž.

Po okupaci a vzniku Slovenského štátu se mu v létě 1939 podařilo uletět do Polska, kde se zúčastnil prvních bojů války. Po napadení Polska Sovětským svazem upadl do ruského zajetí. A až v říjnu 1941 se dostal do Anglie. „Nikdo mi v Anglii nechtěl věřit, že jsem strávil dva roky v ruském gulagu,“ popisuje s tím, že se hned zařadil mezi piloty RAF – Královského letectva.

Je patrně jediný z československých pilotů RAF, který ve své stíhačce ve dvacetimetrové výšce nad letištěm na britských ostrovech přežil ztrátu vědomí. „Byl to cvičný let a já udělal trošku prudší nálet na letiště a v této pozici jsem omdlel,“ líčil tehdejší drama Gablech. Letoun se pak ve vzduchu dotočil sám a nakonec se mu podařilo přistát.

Z ruského gulagu měl ale natolik podlomené zdraví, že musel přestat létat a byl zařazen na pozici flying controller – řídil letový provoz. Mluví totiž sedmi jazyky.
Přitom letcem být neměl. „Víte, rodiče chtěli, abych se stal farářem, ale mně se líbila děvčata,“ usmívá se válečný veterán a vzpomíná na první pusu od mladší spolužačky u Čachtického hradu.

Jak mu komunisti poděkovali?
*1945 – po návratu z Anglie byl pověřen leteckou kontrolou na letišti v Praze-Ruzyni.
*1948 – sloužil u letecké kontroly v Havlíčkově Brodu, následně byl velitel letiště a letecké základny.
*1949 – vyhozen z armády, pracoval jako pomocný plánovač a likvidátor faktur.
*1951 – krátce zatčen a posléze propuštěn ze zaměstnání.
*Nakonec byl přijat do pilníkárny jako účetní, následně sesazen na kontrolu pilníků. Poté až do důchodu pracoval v podniku s obvazovými materiály.

Bude generálem! Ale neví to...
K 11. listopadu bude současný plukovník ve výslužbě jmenován brigádním generálem, je to pro něj ale stále ještě tajemstvím. „Říkám si – krucinál, když jsou jiní, proč ne já? Asi sedí nějaká žába na prameni. Ale na druhou stranu musí generálem být asi jen úplný dědeček, kdežto plukovník, to je ještě chlap,“ vtipkoval pro Aha! Imrich Gablech. „Počkáme, až se to dozví z kompetentních míst,“ řekl jeden z jeho nejbližších.

Přečtěte si
anka
10. 11. 2015 • 16:33

Panu Imrichovi preji vsechno nejlepsi. Je to hrdina.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.