Jeden z posledních českých válečných pilotů Alois Dubec (†96): Naposledy vzlétl k nebi | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Jeden z posledních českých válečných pilotů Alois Dubec (†96): Naposledy vzlétl k nebi

Alois Dubec
Alois Dubec (Foto Aha! – Slávka Červená, archiv Aloise Dubce)

„Žije nás z RAF už jen šest, ale ještě jsme tady. Život si užívám, zdraví mi zatím slouží,“ pochvaloval si před rokem v rozhovoru pro Aha! jeden z posledních českých letců, kteří za války prodělali výcvik v Royal Air Force. Vitalitou udivoval veterán Alois Dubec (†96) do posledních chvil, než před týdnem naposledy vzlétl k nebi…

Odmala toužil po uniformě, bezmezně totiž obdivoval svého staršího bratra četníka. Ten mu také v roce 1941 poradil, aby vstoupil k vládnímu vojsku a vyhnul se tak totálnímu nasazení. S útvarem byl pak Alois Dubec odvelen do italského Milána, kde střežili železniční trať a spřátelil se tu s místními.

Zachránila ho fotka

„Většina Italů byla protifašisticky zaměřená. Povídali jsme si a vyplynulo, že bychom s několika dalšími rádi odešli k partyzánům. Při druhé návštěvě mi jeden z nich přislíbil, že jeho mladší bratr nás k nim odvede,“ vzpomínal Dubec pro projekt Paměť národa. Při noční službě pak s několika přáteli svrhli těžké kulomety do řeky a odešli do hor k italským partyzánům, kde strávil několik měsíců. Tady se taky Alois Dubec dostal do křížku s nepřítelem. Toho postřelil do ruky, ale muž si před něj klekl a prosil o milost. Dubec si podle svých slov vzal nejprve jeho peněženku, aby získal peníze na odboj. V ní ale zahlédl jeho fotku s dětmi. To je táta a až pak nepřítel, řekl si prý tehdy a nechal ho jít.

Doly a láska

Od italských partyzánů se mladý voják dostal do Švýcarska a přes Francii pak do Británie, kde byl vybrán pro pilotní výcvik. Do bojů už ale nestačil být nasazen. To ale komunistům po převratu v roce 1948 nezabránilo v jeho pronásledování. Musel se protloukat v různých profesích, fáral do dolů. Ale nelitoval toho, protože se díky tomu prý seznámil se svou láskou Oldřiškou. Po sovětské invazi v roce 1968 s ní pak emigroval do Švýcarska. Do vlasti se plukovník Dubec vrátili až v roce 2000. O 16 let později pak válečnému veteránovi udělil prezident Miloš Zeman (74) nejvyšší vyznamenání Řád Bílého lva.

Generál Boček: Lojzo, měli jsme tě rádi

Dát sbohem stejně starému kamarádovi přišel i další válečný pilot Emil Boček (96). A jen stěží při tom zadržoval slzy. „Odešel kamarád, vlastenec, partyzán, člen naší rodiny RAF a především voják, který ctil své zásady. Byl to bojovník a voják, který se nevzdával,“ řekl v zaplněné obřadní síni strašnického krematoria. A ocenil i to, že se Alois Dubec „svou pracovitostí, slušností a poctivým přístupem k životu vypracoval na úspěšného úředníka švýcarské samosprávy“. „Oba jsme letos oslavili 96. narozeniny a měli jsme hodně společného,“ připomněl Boček a s dojetím směrem k rakvi pronesl: „Milý Lojzo, všichni jsme tě měli rádi. Odpočívej v pokoji, čest tvojí památce.“ Veterána pak na poslední cestě vyprovodila čestná stráž slavnostní salvou.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.