Zemřel osvoboditel Plzně | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Zemřel osvoboditel Plzně

Americký válečný veterán Earl Ingram (†99).
Americký válečný veterán Earl Ingram (†99). (město Plzeň)

Americký válečný veterán Earl Ingram (†99) zemřel. V květnu 1945 osvobozoval pod velením generála Pattona Plzeň a od roku 1995 se pravidelně účastnil Slavností svobody.

Ingram byl každoročně tváří i duší plzeňských oslav konce II. světové války. Rád vzpomínal, jak se v osvobozeném městě setkal s těmi nejvděčnějšími a nejšťastnějšími lidmi. „Vzali nás do svých domovů a chovali se k nám jako ke znovuobjeveným členům rodiny. Ten srdečný způsob přijetí, jímž jsem byl přivítán spolu s ostatními americkými vojáky, pro mne osobně rezonuje jako nezapomenutelná a zásadní vzpomínka,“ uvedl letos na jaře. Velmi litoval, že pandemie covidu americkým a belgickým veteránům znemožnila osobní účast na oslavách osvobození. Ty pro něj pokaždé byly ve znamení setkávání se s přáteli a s dalšími veterány.

Earl Ingram se přihlásil do armády v roce 1940 jako sedmnáctiletý dobrovolník. Jeho evropská válečná cesta začala v srpnu 1944 ve Skotsku, po noční plavbě přes kanál La Manche a vylodění na pláži Omaha postupoval osvobozovaným kontinentem až do Plzně. Za II. světové války dosáhl hodnosti nadporučíka, poté strávil jako profesionální voják přes 34 let v aktivní službě. Žil v Severní Karolíně.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.