Pozor, šíří se prašivina! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Pozor, šíří se prašivina!

Typickým projevem nakažené lišky je vypelichání srsti. Všimněte si ocasu.
Typickým projevem nakažené lišky je vypelichání srsti. Všimněte si ocasu. (Foto Profimedia.cz)

Lišku nakaženou prašivinou zastřelil myslivec na okrají Jindřichova Hradce. Není jediná, která se tímto parazitem, přenosným na člověka, nakazila. Už před týdnem uhynula tři zvířata na Českobudějovicku.

V pohotovosti by měli být na jihu Čech i pejskaři. Tři psi z obce Homole jsou už kvůli prašivině v péči lékařů. Starostové obcí Boršov nad Vltavou, Černý Dub a Homole vydali varování pro chovatele, aby své miláčky nevenčili navolno. Prašivina se totiž přenáší přímým kontaktem. K nakažení stačí, aby se pes dotkl infikované mršiny…



Hrozba i lidem

Mimořádně opatrní by měli být i lidé. „Rozhodně by neměli sahat na zvířata, která ztrácejí srst. Prašivina je parazitární onemocnění, které se u člověka těžko hojí. Při manipulaci s nakaženým zvířetem doporučujeme používat gumové pytle a rukavice,“ řekl František Kouba, šéf Krajské veterinární správy v Českých Budějovicích.

Nejen lišky a psi

Prašivina se vyskytuje zejména u kožešinových zvířat a černé zvěře. „V tomto období, kdy je zvěř oslabená po zimě, je méně odolná vůči parazitům. Laik nemusí prašivinu na první pohled poznat, pokud je zasaženo jen malé místo na těle. Ale jinak se projevuje vypadáváním srsti ve velkém, kůže je na lysých místech svrasklá a hrubá,“ dodal Kouba.


Co je prašivina?
Způsobuje ji roztoč zákožka svrabová čili Sarcoptes scabiei. Parazit se zavrtává se pod vrchní vrstvy kůže, kde si dělá chodbičky. Zasažené místo pak svědí. V chodbičkách klade vajíčka, z nich se líhnou larvy. Parazituje u lidí a desítek druhů zvířat. Nejčastěji se vyskytuje u psů, prasat, lišek a divočáků. Zvířata po napadení parazitem na první pohled ztrácejí srst a bývají i plachá. Člověk by se jich neměl dotýkat jinak, než v gumových rukavicích.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.