Teroristický útok na Novém Zélandu: Vraždil i ve jménu syna Karla IV.! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Teroristický útok na Novém Zélandu: Vraždil i ve jménu syna Karla IV.!

Útočníci v mešitách na Novém Zélandě zabili mnoho lidí (15.3.2019)
Útočníci v mešitách na Novém Zélandě zabili mnoho lidí (15.3.2019) (Reuters)

Během pátečního odpoledne došlo v novozélandském městě Christchurch k teroristickému útoku na dvě tamní mešity. Zemřelo celkem 49 lidí, další asi dvacítka v nemocnici bojovala o život.

K útoku se přihlásil australský občan Brenton Tarrant (28). Ten hrůzný čin vysílal živě na sociální síti Facebook. Tarrant zaútočil na mešitu Al Noor, kde bylo tou dobou asi 300 lidí. Ve stejné chvíli došlo k útoku na další mešitu, Linwood. Ten si vyžádal sedm lidských životů, místní dokázali útočníky zahnat.
Celkem byli během dne zadrženi čtyři lidé, tři muži a jedna žena. Jednu osobu záhy policie propustila.


Tarrant měl poloautomatickou brokovnici a pušku. Vypálil více než stokrát, opakovaně střílel do lidí ležících na zemi, aby se ujistil, že nepřežijí. Motivaci k útoku vyjádřil v 74stránkovém manifestu zveřejněném na sociální síti Twitter. Terorista se popsal jako »běžný« běloch, který se rozhodl zajistit budoucnost svým lidem. Nemá rád muslimy a ty, kteří k tomuto náboženství konvertovali, považuje za zrádce. Akci prý plánoval přes dva roky.
Na zbraních a vybavení měl vyrytá a napsaná jména masových vrahů a vojevůdců, kteří ho inspirovali. Největší příklad si vzal z Anderse Breivika, který v roce 2011 v Norsku zabil 77 lidí.
Po útoku se atentátník vrátil do auta. „Bylo tam tolik terčů, že jsem ani nestíhal mířit,“ chvástal se pro diváky. Jen litoval, že mešitu nestihl vypálit. Tím video končí. Brzy poté ho však dohonili policisté, jeho vůz vytlačili ze silnice a Tarranta zatkli. V autě pak zneškodnili výbušniny.


Reprezentanti utíkali 
Do mešity se zrovna šla pomodlit kriketová reprezentace Bangladéše. Sotva hráči zaslechli střelbu, vzali nohy na ramena. Jejich dnešní zápas byl z pochopitelných důvodů zrušen.

Kdo teroristu »inspiroval«? Vraždil i ve jménu  syna Karla IV.!
Šílený vrah na svou zabijáckou misi vyrazil se dvěma zbraněmi, jež si dokonce dopředu ozdobil jmény lidí, jež považoval za svou inspiraci. Šlo zejména o historické osobnosti a křižáky, mezi nimiž z českého pohledu vyčnívá jméno Zikmunda Lucemburského, syna českého krále Karla IV. a jeho čtvrté manželky Alžběty Pomořanské! Tarrant jej uctíval zřejmě proto, že v 90. letech 14. století vytáhl do boje proti osmanským Turkům.
Na jednom ze zásobníků rovněž stálo »Za Rotherham«, z čehož je jasné, že přišel pomstít zhruba 1700 dětí, které v letech 1997 až 2013 v britském Rotherhamu znásilnily či zneužily gangy převážně pákistánských muslimů. A zmínil také několik pachatelů podobně ohavných teroristických činů!

VOJEVŮDCI
Zikmund Lucemburský – uherský král a římský císař, mj. bojoval i proti Turkům.
Ernst Rüdiger von Starhemberg – rakouský polní maršál, který ubránil Vídeň před Turky.
Dmitrij Nikolajevič Seňavin – ruský admirál a námořní velitel z dob napoleonských válek
Edward Codrington – britský admirál a účastník bitvy u Trafalgaru
Șerban Cantacuzino – princ Valašský, který s vojsky Osmanské říše obléhal Vídeň
Marc Antonio Bragadin – benátský vojenský důstojník
Miloš Obilić – srbský rytíř v dobách středověku
Sebastiano Venier – benátský dóže a námořní admirál
Marko Miljanov Popovič - černohorský vojevůdce, v 19. století bojoval proti Turkům
Bajo Pivljanin - velel v bojích proti osmanské říši v Bosně

TERORISTI
Alexander Bissonnett – v lednu 2017 v kanadském Quebecu zabil šest muslimů
Luca Traini – ve městě Maraceta před rokem zaútočil na migranty tmavé pleti.
Josué Estébanez – profesionální voják, v listopadu 2007 pobodal v madridském metru dva antifašisty.

DATA
Vídeň 1683 - vítězství polského krále Jana III. Sobieského nad Turky
Akko 1189 - obléhání z třetí křížové výpravy do Svaté země

 

Zikmund, liška ryšavá
Zikmund Lucemburský se coby uherský král a římský císař snažil reformovat církev i říši. V březnu 1420 vytáhl na křižáckou výpravu proti kacířským Čechám. Obléhal Prahu, ale byl poražen jak na Vítkově (14. července), tak pod Vyšehradem (2. listopadu). I tak se nechal korunovat českým králem, neboť měl ve své moci Pražský hrad. Měl podíl na upálení Jana Husa nebo popravě husitského hejtmana Jana Roháče z Dubé, proto bývá označován za nepřítele českého lidu a hanbu svého velkého otce. Přezdívku Zikmund, liška ryšavá ale nedostal pro svou lstivost, ale zkrátka proto, že měl zrzavé vlasy i vousy.

Teror v mešitách na Novém Zélandu: Útočník si střelbu natáčel!



Přečtěte si
bestteckaie
16. 3. 2019 • 16:32

To je hrozné, strašné a znovu hrozné. Chcou nás v diskusích nachytat.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.