Březen je měsíc prevence rakoviny tlustého střeva: Zjistěte nádor zdarma! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Březen je měsíc prevence rakoviny tlustého střeva: Zjistěte nádor zdarma!

Rakovina tlustého střeva
Rakovina tlustého střeva (Foto scom, ara)

Každý rok lékaři u nás zachytí asi 8300 nových pacientů s touto smrtící nemocí. Řadu let zaujímají Češi přední místo ve světových statistikách a přibližně 4 tisíce nemocných rakovině tlustého střeva a konečníku podlehne.

Nárok na vyšetření
Od 50 let má každý nárok na vyšetření stolice na okultní (skryté) krvácení jednou za 1 až 2 roky. Od 55 let je hrazena screeningová kolonoskopie, která v případě normálního nálezu může být po 10 letech zopakována. Pozitivní nález ve stolici při domácím testu je důvodem k provedení kolonoskopie. Odborníci doporučují každému ve věku 55 let jít na kolonoskopické vyšetření, právě proto, že může nádor odhalit ve stadiu, kdy je dobře léčitelný. Toto vyšetření v současné době absolvuje pouze třetina osob, které na něj mají nárok!

Cena za jistotu
Pokud je vám z nějakého důvodu představa kolonoskopie nepříjemná, můžete si nechat udělat jednoduchý krevní test Septin9. Lékař odebere krev a pošle ji do laboratoře. „Pokud je ve vzorku detekován specifický marker, existuje zvýšená pravděpodobnost výskytu kolorektálního karcinomu. V takovém případě by měl pacient přece jen podstoupit kolonoskopii pro potvrzení diagnózy,“ doporučuje MUDr. Petr Podroužek, odborný ředitel EUC Laboratoří. Zdravotní pojišťovny test neproplácí, musíte si za něj zaplatit 3 200 Kč.

Příprava na kolonoskopii
„Tři až pět dní před vyšetřením je potřeba střevo vyčistit, aby bylo dobře přehledné,“ vysvětluje gastroenteroložka Anna Jungwirthová (na snímku) z pražského Sanatoria sv. Anny a dodává: „Musíte držet tzv. bezezbytkovou dietu a pít speciální roztok.“ Pokud má pacient strach, může se mu dát injekce proti bolesti nebo na zklidnění. „Některým lidem vyšetření provádím v celkové narkóze. Jiným dám zase přidýchnout rajského plynu,“ vypočítává doktorka Jungwirthová.

Nemusí to být hrůza
Proč se vlastně lidé tolik bojí vyšetření střev? Může jít o to, že někdo z jejich okolí s tím má negativní zkušenost, oni sami trochu očekávají bolestivý zákrok. Zejména u mužů převládá nechuť k vyšetření konečníkem.

Prevence zabírá
Podle onkologů je kolorektální karcinom velmi dobře ovlivnitelný prevencí. Nádor ve střevě totiž roste pomalu, přibližně 10 let, a postupně se vyvíjí z přednádorových stadií. Když se při kolonoskopii na takový polyp přijde, ihned se odstraní, a nádor tedy ani nevznikne.

Riziko po padesátce
Alarmující je, že prakticky polovina nádorů je odhalena až v pokročilém stadiu, kdy je léčba podstatně složitější a naděje na úplné uzdravení velice malá. A pozor, výrazný nárůst této nemoci je po 50. roce života.

Jak předcházet problému
■ nekuřte a méně pijte alkohol
■ omezte tučnou stravu, jezte více
drůbež a ryby
■ jezte hodně ovoce a zeleniny, protože obsahuje
vlákninu a také vitaminy a stopové prvky
■ omezte uzení, grilování na ohni a smažení jídel
■ sportujte, hlídejte si váhu

Varovné příznaky aneb Kdy na vyšetření
■ Pokud očividně krvácíte z konečníku
■ Pokud hubnete bez jasné příčiny
■ Střídá se u vás delší dobu průjem a zácpa
■ Máte silné bolesti břicha a nadýmání

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.