7 tipů, jak si vychutnat víno: Led a mrazák jsou v létě zabijáci kvalitního moku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

7 tipů, jak si vychutnat víno: Led a mrazák jsou v létě zabijáci kvalitního moku

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Profimedia.cz)

Sklenice dobrého vína dokáže vylepšit krásný letní den. Jenže teplé počasí zároveň svádí k chybám, které mohou zážitek pokazit. Aha! nabízí rady, jak si lahodný nápoj maximálně užít.

1. Pozor na správnou teplotu
Skvěle chutná jen správně vychlazené víno. Správná teplota vína je totiž zásadní pro rozvinutí jeho vůně a chuti. Přechlazením se obojí potlačí a víno se bude zdát uzavřené a fádní. Příliš vysoká teplota zase posílí vjem z alkoholu, a víno tak může chutnat hořce nebo i pálit na jazyku.

2. Bílé studené, červené teplejší
Obecná poučka zní, že bílé víno má být studené a červené víno teplejší, tzv. pokojové teploty. To platí ale pouze napůl. Co druh vína, to rozdílná teplota. Sladší bílá vína se doporučují chladit méně. Sušší mohou být zase chladnější. Žádné bílé víno by ale nemělo být studenější než 6 °C a teplejší než 12 °C. Pro červená vína je ideální teplota v rozmezí 16 – 19 °C, neměla by ale přesáhnout teplotu 20 °C.

3. V mrazáku dostane šok
Vínu škodí jakýkoliv teplotní šok. Rychlým zchlazením vína v mrazáku ztratí víno svůj osobitý buket. Vhodnější je ponořit láhev do chladnější vody, nebo ji postavit do kyblíku s ledem. Pokud chcete naopak »ohřát« červené víno, rozhodně ho nedávejte do mikrovlnky ani teplé vody. Spíše se vyzbrojte trpělivostí, víno otevřete a nechte dýchat.

4. Kvalitu ledem zničíte
Chcete se rychle ochladit, a tak do sklenice s vínem vhodíte pár ledových kostek? Přivodíte tím vínu teplotní šok, který pokazí celkový vjem z vína. Navíc led se rychle rozpouští a mění zpátky ve vodu, takže víno navíc ředí a dělá z něj spíš střik. Pokud si chcete vychutnat kvalitní víno, na led zapomeňte.

5. Nenechte ho zteplat
Správnou teplotu vína si hlídejte i v průběhu popíjení. Počítejte s tím, že víno ve sklenici v horku poměrně rychle teplá. Nalévejte si tedy do sklenice menší množství vína a častěji si dolévejte. Určitě lahev nenechávejte na slunci. Pokud není v lednici, dejte ji do chladicí nádoby, kterou umístíte do stínu.

6. Ovoce do něj nepatří
Ozvláštnit si víno přidáním ovoce není dobrý nápad. Ovoce se hodí spíš do koktejlů, do kvalitního vína ale nepatří. Naprosto totiž změní chuť i vůni vína a zcela potlačí jeho základní charakter.

7. Růžové to v létě jistí
Nemůžete se rozhodnout, jestli pít bílé, nebo červené? Zkuste růžové! Správně vychlazené (teplota by měla být stejná jako u bílých vín) je na léto ideální a hodí se pro jakoukoli příležitost. Ať už u vody nebo bazénu, na zahrádce restaurace pod slunečníkem nebo klidně na louce na dece.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.