Rádce Aha! 5 mýtů o vších: Jak se jich zbavit? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Rádce Aha! 5 mýtů o vších: Jak se jich zbavit?

vši
vši (profimedia.cz)

Pozor! Začíná každoroční trápení většiny rodičů školáků a předškoláků – vši!  V každé domácnosti či na webu se najde nějaký zaručený recept, jak se zavšivením bojovat. Ale pozor! Mnohé »babské« rady jsou jen mýty, které nejen, že nefungují, ale mohou být i nebezpečné. 

Napadení vší dětskou je onemocnění, které nazýváme pedikulóza. Veš je malý parazit, který sice nepřenáší závažné choroby, ale když se ve vlasech objeví, je to velmi nepříjemné. Jeho přítomnost se projevuje nesnesitelným svěděním, dermatitidou, v některých případech zvýšenou teplotou či zvětšením mízních uzlin.

Mýtus č. 1

Známka špatné hygieny

To, že vši mají v oblibě jen špinavé hlavy, je jeden z nejrozšířenějších mýtů. Ano, tyto malé potvůrky se u špindírů drží daleko déle než u ostatních. Ale platí, že vši chytí i ti, kteří si hlavu myjí denně. Veš umí velmi dobře plavat, takže si ji můžete odnést i z veřejného bazénu.

Mýtus č. 2

Veš dětská napadá jen děti

„Veš se nejčastěji přenáší přímým kontaktem, kterému se nevyhnou jak děti, tak dospělí. Tento parazit sice neumí skákat ani létat, zato perfektně leze. Proto ji můžete chytit například i v autobuse či v kině,“ říká PharmDr. Ivana Lánová z lékáren BENU.

Mýtus č. 3

Psí šampon je nejlepší

Častým typem na webech pro maminky je i použití »zázračného« šamponu určeného pro zvířata. Na to pozor! Tyto přípravky nejsou v žádném případě určeny pro člověka, protože obsahují chemikálii, která v přípravcích pro lidi zakázána. Lidské tělo skrze kůži vstřebá i nebezpečné chemické látky obsažené ve zvířecím šamponu či spreji.

Mýtus č. 4

Pomůže petrolej

Další nebezpečnou radou je použití petroleje. Ten může vážně poleptat pokožku hlavy, navíc je to hořlavina.

Mýtus č. 5

Jedinou prevencí je ostříhání

Není to nutné. Vší se dnes dá zbavit pomocí šamponu či spreje s insekticidem nebo přírodnějšími přípravky s olejnatými látkami, které koupíte v lékárně. „Můžete použít preventivní přípravky odpuzující vši. Vhodný je například tea tree olej, či olej z eukalyptu. Ten kápněte přímo do běžného šamponu nebo vetřete do vlásků, do pěšinky a za uši,“ doporučuje PharmDr. Lánová.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.