Vlasta Černá (86) si vzpomněla na minulost školní budovy: Zase byla v mučírně! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Vlasta Černá (86) si vzpomněla na minulost školní budovy: Zase byla v mučírně!

Vlasta Černá odhalila pamětní desku s  autorem – sochařem Zdeňkem Tománkem.
Vlasta Černá odhalila pamětní desku s autorem – sochařem Zdeňkem Tománkem. (Foto Aha! – Slávka Červená)

Slzy vyhrkly Vlastě Černé (86), když spatřila pamětní desku na Uměleckoprůmyslové škole v Uherském Hradišti. Připomíná hrůzy páchané totalitní státní bezpečností. A právě tato žena tuhle budovu poznala na vlastní kůži jako mučírnu nejhoršího druhu!

„Ocitla jsem se tu znovu po 69 letech. Bylo mi 17 let, když mě tu vyslýchali,“ řekla dojatě pamětnice. V budově, tzv. Franklovce, na třídě Maršála Malinovského, se vyučuje sochařství a keramika. Studenti ani lidé ze sousedních domů ale nemají tušení, co se tam v 50. letech minulého století odehrávalo. „Byl to barák hrůzy. Mučírna. Stb tam tajně ukrývala lidi, aby se o nich další nedozvěděli,“ vzpomenula, když procházela sklepením. Vše je podle ní ale již jiné, přestavěné. „Byly tu kobky o velikosti 5 x 4 mých delších kroků. Pryčna na spaní, plechový kbelík s deklem coby záchod. Nevětrané. Místo oken luxfery,“ vyprávěla se slzami v očích.


V pasti


Dívka v roce 1950 ukrývala doma, v Horním Štěpánově, kněze, kterému se podařilo po zatčení uprchnout. S ním a dalšími mladými lidmi se pak pokusili přejít hranice do Rakouska. Bohužel převaděčem byl estébák, který je poslal přímo do rukou pohraničníků. „Tady mě pak vyslýchali. Aby mi nahnali strach, otevřeli schválně dveře do vedlejší místnosti, kde třískali jednoho muže. Až do bezvědomí. Pak ho polévali vodou z kýble. Mě přiměli napsat pohled z Řezna, aby rodina i ostatní věřili, že jsem přešla. Byla to ďábelská past na další důvěřivé lidi,“ líčila.


Boty na bolest


V té budově se děly ty nejstrašnější věci. „Lidi mučili v podkroví elektrickým proudem. Tím bylo Hradiště pověstné. Do bot jim dali speciální vložky a pustili do nich proud. Bylo to velice bolestivé,“ připomenula. Ve sklepě strávila tři měsíce. „Nemytá, v jednom oblečení. V naprosté izolaci. Naštěstí mě ale nebili,“ řekla.


Salám těhotné


Potom ji převezli do hlavní věznice v Uherském Hradišti, kde se mohla ve škopku, mezi samými muži, umýt. „V sobotu jsem dostávala kolečko salámu a trochu mléka. Dávala jsem to jedné těhotné paní. V kriminále jsem strávila rok. Dostala jsem i žloutenku,“ přiblížila svůj osud. Později se jí podařilo dálkově vystudovat a stala se z ní klinická psycholožka. „Byla to krutá doba. Zvlášť, když byl člověk mladý a plný ideálů,“ konstatovala.


Nezapomeňte


Paní Vlasta netajila radost, že při oslavě 80. výročí založení Školy umění, se podařilo desku instalovat. „Dělám besedy ve školách, aby ti mladí věděli, co byla totalita. Nabádám je, aby žili poctivě a tak, aby se to již nikdy neopakovalo,“ dodala.

Líh a pak strach


Secesní dům postavil v roce 1920 místní stavitel Julius Kopp pro firmu Josef Frankl & spol., výroba lihovin. Po vzniku Krajského velitelství Státní bezpečnosti 1. ledna 1949 tam byla umístěna jeho úřadovna, a to až do roku 1960. V prvním patře se nacházel zpravodajský referát s fotolaboratoří. V podkroví byly vyšetřovací místnosti. Cely byly v přízemí a ve sklepě.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.