Pozor! Černá invaze: Na horách řádí sněžné blechy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Pozor! Černá invaze: Na horách řádí sněžné blechy!

Mikroskopický snímek chvostoskoka.
Mikroskopický snímek chvostoskoka. (Foto pro Aha! – Jakub Kašpar, KRNAP)

Vypadá to jako smetí, popel, mák či kmín! Takto působí černé šmouhy, které můžete s příchodem oblevy vidět na tajícím sněhu jako třeba teď v Krkonoších. Když se na ně zadíváte zblízka, zjistíte, že je tvoří maličcí tvorečkové. Jde o druh chvostoskoků, přezdívaný sněžné blechy.

V těchto dnech vytvářejí několikamilimetroví na sněhu aktivní chvostoskoci velké shluky na tající pokrývce v blízkosti krkonošských lesů. V nich se vyskytují na povrchu mechu a lišejníků a ve svrchních vrstvách půdy, kde se živí bakteriemi a řasami a na přelomu zimy a jara se začínají rozšiřovat a obsazovat nové oblasti.


Sníh je veze
„Právě při oblevě chvostoskoci využívají toho, že se sníh mění na tekoucí vodu a chvostoskoci do ní po statisících naskakují a nechávají se přepravovat o kus dál za novým zdrojem potravy,“ popsal Jakub Kašpar ze Správy Krkonošského národního parku. „Bez sněhu by tu cestu absolvovat nemohli, protože by jim hrozilo, že by vyschli,“ dodal.


Zadeček se skákací vidličkou
Chvostoskoci patří mezi hmyz, konkrétně do skupiny členovců. Vedle těch pohybujících se na sněhu je známo dalších přes 2700 druhů s různým zbarvením těla. To se skládá z hlavy s tykadly a párem složených očí, hrudi se třemi páry končentin a zadečku s vidličkou, díky níž mohou skákat. To ale dělají spíše při úniku před nebezpečím. Obvykle lezou. „Výjimkou jsou právě chvostoskoci, kteří skákání využívají aktivně při migraci po sněhu. Pomocí tohoto způsobu pohybu mohou za hodinu urazit až tři metry,“ uvedl zoolog Jan Materna. Při svém putování se chvostoskoci orientují zrakem a odborníci předpokládají, že i pomocí slunce.

Víte, že...
...mezi lidmi nejznámějším druhem chvostoskoků jsou jejich drobní bílí zástupci, kteří skáčou na povrchu půdy v květináčích?


Jak bude?

Dnes: jasno, místy mlhy, noc 1 až –3 °C, den 9 až 13 °C.

Zítra: polojasno, noc 3 až –1 °C, den 9 až 13 °C.

Čtvrtek: polojasno, noc 4 až 0 °C, den 10 až 14 °C.

Pátek: oblačno, občas déšť, noc 4 až 0 °C, den 7 až 11 °C.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.