Co opravdu zabírá proti klíšťatům a blechám? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Co opravdu zabírá proti klíšťatům a blechám?

 (Shutterstock)

V zimě měli vaši domácí mazlíčkové od klíšťat a blech klid, sezóna těchto a dalších parazitů začíná ale právě teď. Stejně jako pro lidi znamenají i pro zvířata nejen nepříjemný pocit, ale především zdravotní nebezpečí. Jak své čtyřnohé přátele před nimi ochránit, radí veterinární lékařka Barbora Červená.  

Klíšťata jsou pro psy a kočky nebezpečná kvůli riziku přenosu onemocnění, mezi která patří lymská borelióza, klíšťová encefalitida, anaplazmóza, bartonelóza nebo babezióza. Ta mohou být vážným ohrožením jejich zdraví a ve většině případů i zdraví lidského.

ANTIPARAZITIKA

Na trhu je v dnešní době nepřeberné množství produktů s účinkem proti vnějším parazitům. Existují v různých formách, mají rozličná složení a působí různě dlouhou dobu. Při výběru toho správného výrobku je třeba mít se na pozoru. V první řadě je nutné striktně dodržovat cílový druh zvířat, což v praxi znamená, že přípravky určené pro psy nesmí být v žádném případě podány kočkám. V některých případech je třeba opatrnosti, jestliže pes a kočka sdílí jednu domácnost. Některá psí antiparazitika (např. Permethrin) jsou totiž pro kočky toxická.

VHODNÁ FORMA

Ideálním řešením jsou antiparazitní obojky a některé spot-ony (kapka speciálního roztoku aplikovaná na kůži), které se vážou na kožní maz a koncentrují se v srsti. Tyto přípravky zabíjí parazity už při pouhém kontaktu s hostitelem, takže nedojde ke kousnutí či přisátí se a nehrozí tedy přenos onemocnění. Působí většinou i na různá vývojová stadia parazitů, což je důležité například u blech. Další výhodou je, že pokud se objeví nežádoucí účinky po lokální aplikaci na povrchu kůže, dají se snadno řešit, např. důkladnou koupelí či sundáním obojku. K ochraně proti vnějším parazitům lze použít i tablety, ale po jejich aplikaci účinné látky pronikají do krve ošetřeného jedince a následně se ukládají v hlubších vrstvách kůže. Parazit musí  proniknout do těchto hlubších vrstev, tedy přisát se, což přináší rizika spojená s přenosem některých onemocnění i alergických reakcí.

RŮZNÉ ÚČINKY

Preparáty proti vnějším parazitům jsou založeny na širokém spektru účinných látek, z nichž každá působí jinak a jinak se také šíří po těle zvířete. Některé zabíjí hmyz (blechy, vši, všenky, komáry apod.), a jsou tedy insekticidní, jiné mají akaricidní účinek – zabíjí roztoče i klíšťata. Další složky mají repelentní účinek, a to znamená, že parazity odpuzují.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.