Pejskaři na Vysočině tvrdí: Vrátili se k nám vlci! Máme strach! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Pejskaři na Vysočině tvrdí: Vrátili se k nám vlci! Máme strach!

Pejskaři tvrdí, že tuto šelmu nyní několikrát spatřili v okolí Havlíčkova Brodu.
Pejskaři tvrdí, že tuto šelmu nyní několikrát spatřili v okolí Havlíčkova Brodu. (Ilustrační foto ara)

Na Vysočině jsou opět vlci! Havlíčkobrodští pejskaři mají v posledních dnech strach. Šelma měla být spatřena v okolí města hned několika z nich, když venčili své čtyřnohé mazlíčky.

Pejskař Pavel Drobný šelmu zahlédl, když svého psa po procházce nakládal do auta na polní cestě u obce Občiny jen kousek za havlíčkobrodským letištěm. „Běžel přes pole, v půl čtvrté odpoledne bylo ještě dobré světlo,“ tvrdí pejskař.



Migrující šelma?

„Není to vyloučeno. V letošním roce však zatím není na Vysočině ověřený výskyt této šelmy. Může se jednat o migrujícího jedince. Loni v prosinci takového zachytila fotopast na Žďársku. V březnu pak na dálnici D1 u Skorkova vlka srazilo auto a rok předtím stejným způsobem zahynulo další zvíře u Štok,“ okomentoval to šéf havlíčkobrodské Agentury ochrany přírody a krajiny Václav Hlaváč.

Smečka tu není...

„Informace prověřujeme. Často dochází k mylné záměně s československým vlčákem. Vlk není bezproblémové zvíře a tak o jeho výskytu bychom už asi věděli například od chovatelů ovcí,“ zdůrazňuje ochranář. Zcela vylučuje, že by na Vysočině v současnosti žila smečka vlků. Vlků není potřeba se bát, jejich plachost je podle ochranářů, tak velká, že člověku se většinou vyhnou velkým obloukem.

Viděl ho i místostarosta?
Místostarosta Havlíčkova Brodu Libor Honzárek (TOP 09) má pocit, že vlka za poslední dobu při svých procházkách už také viděl. „Ten dojem jsem měl už dvakrát, ale vím také, že ve městě je československých vlčáků několik, na volno by psa nikdo pouštět neměl, ale kdoví...“ dodává.

Takhle dopadl loni na jaře mladý vlk ze slovenské Oravy, který se pokusil na Havlíčkobrodsku přeběhnout dálnici D1.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.