Divoké šelmy v Česku: Kde bloudí medvědi a rodí se vlčata | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Divoké šelmy v Česku: Kde bloudí medvědi a rodí se vlčata

Vlčata udělala radost ochranářům.
Vlčata udělala radost ochranářům. (Foto pro Aha! – P. Drengubiak, B. Machciník, Hnutí DUHA Olomouc)

Všechny tři naše velké šelmy – medvědi, vlci a rysi – jsou zpět v Beskydech. Až na bručouny se zde i úspěšně rozmnožují. U vlků je to poprvé od 90. let minulého století!

Česko-slovenské pomezí Beskyd a Javorníků je opět pro šelmy dobrou adresou. Telemetricky sledovaná medvědice Ema si už zde libuje delší dobu, ochranáři však nyní potvrdili, že loni zde usazená vlčí rodinka se rozrostla hned o sedm vlčat! Z malých vlčích rošťáků mají radost ochranáři. „Jsme rádi, že se nám po desítkách let, kdy se zde vlci vyskytovali spíše přechodně, konečně podařilo potvrdit jejich rozmnožování,“ uvedl Michal Bojda z Hnutí Duha Olomouc, které velké šelmy sleduje. Vlci jsou nároční strávníci, nyní však v oblasti mají potravy evidentně dostatek. „Úspěšné rozmnožování svědčí o tom, že stavy spárkaté zvěře, která je jejich přirozenou potravou, jsou opět vysoké. Doufáme, že se bude vlčí rodině dobře dařit,“ dodal Bojda. Aby toho nebylo málo, nové přírůstky má i rys ostrovid. Tři sledované samice Draža, Lucka i Heřmína mají koťata. Devítiletá rysice Heřmína je již zkušenou maminkou a podobně jako medvědice Ema je bedlivě sledována pomocí GPS obojku.

Chovatelé nejásají
Ti, kteří z rozmnožování velkých šelem u nás radost rozhodně nemají, jsou především chovatelé hospodářských zvířat. „Na horských samotách a zejména v noci řádně zabezpečujte své ovce, kozy a telata, například kvalitním oplocením nebo pořízením pasteveckých psů,“ apelují na ně ochranáři.

Víte, že...
...Chráněná krajinná oblast Beskydy je jediným místem v České republice, kde se všechny tři druhy velkých šelem vyskytují?

Největší nepřítel? Člověk!
Nejvíce vlků či rysů zahyne vinou lidí. Buď úmyslně pytláctvím, nebo nešťastně pod koly aut.

Rys ostrovid
Nejdřív si drcnou
Samec žije samotářsky, jen v době páření se zdržuje se samicí. Rysí páry se seznamují jemným drcáním čel a vzájemným ošetřováním srsti. V tomto období říje doprovází samici někdy i více samců, kteří spolu bojují. Rysí máma rodí nejčastěji dvě koťata. Potomci s matkou zůstávají až do dalšího období jejího páření, ta je mezitím učí lovit. Dospělí rysové si vytyčují teritorium, jehož velikost se pohybuje od několika desítek po několik stovek km². Záleží na hojnosti potravy.

Kolik jich je?
V Beskydech a Javorníkách žije 10 až 15 dospělých jedinců, v jihozápadních Čechách 60 až 80. Sporadicky byl rys zaznamenáván také v Krkonoších, Jizerských horách, na Broumovsku, v Krušných horách, v Českém Švýcarsku a v Moravském krasu.

Medvěd hnědý
Cení zuby a rvou se
U medvědů bývá milostná předehra náročná, nezřídka před pářením dochází k výhrůžkám, pokud samice nechce samce k sobě pustit. Probíhají i souboje mezi samci usilujícími o jednu medvědici. Medvíďata se rodí nejčastěji dvě. Sledovaná medvědice Ema, která se vyskytuje na česko-slovenském pomezí, se podle dat z telemetrického obojku pohybuje na území rozlehlém asi 1300 km². Preferuje les. Vědci také zjistili, že se živí hlavně různým hmyzem, jídelníček si zpestřuje i malinami či borůvkami.

Kolik jich je?
Medvědi žijí v Česku pouze v Beskydech, v současnosti se jejich počty odhadují na dva až pět kusů.

 

Vlk obecný
Čím více potravy, tím víc mláďat

Vlčata se rodí dominantnímu páru ve smečce. Samice jich rodí čtyři až šest, může jich mít však více i méně. Vše závisí na množství kořisti v místě výskytu. Čím více potravy mají k dispozici, tím více mláďat se narodí. Vlk se podobá německému ovčáckému psu. Má ale širší a zašpičatělejší hlavu, šikměji posazené oči a kratší, výrazně trojúhelníkovité uši. Denně může urazit desítky až stovky kilometrů, zaznamenané maximum je 200 km.

Kolik jich je?
Vlci se v Česku vyskytují a rozmnožují v Beskydech, v Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko – Máchův kraj, na Broumovsku a v Krušných horách. Smečky či páry se objevily také v jižních a severních Čechách (Šumava, Novohradské hory, Třeboňsko, Šluknovsko, Lužické hory). Pohyb vlků byl zdokumentován i na Jesenicku nebo na Vysočině.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.