Pavel Janoš (50) z Pardubic pečlivě střeží rodinnou recepturu... Perníky pečeme už 100 let | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Pavel Janoš (50) z Pardubic pečlivě střeží rodinnou recepturu... Perníky pečeme už 100 let

Na zdobení se musí soustředit.
Na zdobení se musí soustředit.  (Foto Aha! – Martin Pekárek, Perník Janoš/Josef Louda)

Tradiční český perník už odpradávna nechybí na téměř žádné vánoční tabuli. Přes 100 let jej v Pardubicích peče i rodina Pavla Janoše (50). Dodržuje přitom nejen původní recepturu, ale i jednu velmi důležitou zásadu starých perníkářů. Těsto, z něhož se pochoutka peče, nechává odležet 6 měsíců.

Vynikající perníčky pekla už Pavlova babička Marie. Na její cukrářské umění pak navázal syn Josef, Pavlův tatínek, který šířil věhlas pardubického perníku až za československé hranice. „Tatínka v roce 1958 požádali, aby vyrobil přes metr velké perníkové srdce na světovou výstavu EXPO v Bruselu,“ vysvětluje nám pan Janoš a ukazuje přitom na historickou fotografii, kterou má hrdě vystavenou ve své výrobně. „Vůně koření a medu mě doprovázela od dětství, tak se není čemu divit, že jsem se v tradici svých rodičů a prarodičů nakonec rozhodl pokračovat.“

Pečení je alchymie

Cukrárna Pavla Janoše dnes patří mezi nejvyhlášenější v kraji. A to mimo jiné i proto, že se perníkář při pečení stále drží původního, víc než 100 let starého receptu. „Základními surovinami jsou samozřejmě mouka, cukr, med, vejce, spousta druhů koření a to nejpodstatnější – meruňkový džem,“ prozrazuje Pavel Janoš. „Všechny ingredience odebíráme od lokálních dodavatelů. Ale mnohem důležitější než suroviny je jejich množství. To je trochu alchymie.“ Kuchyňskou váhu už pan Janoš prakticky nepoužívá. Poměr jednotlivých ingrediencí má totiž v oku. Ví, kdy je hmota příliš tuhá, nebo naopak tekutá.

Pozná, když je v perníku málo koření nebo medu. Připravené těsto pak nechává 3, 4, někdy až 6 měsíců zrát, aby se suroviny dobře spojily a celou směs provoněly. „To je také takový náš unikát, dnes je už jen málo perníkářů, kteří nechávají těsto tak dlouho odležet,“ říká cukrář. „To dřív se těsto na perníky nechávalo zrát ještě déle! Říkalo se, že když se perníkáři narodila dcera, zadělal na těsto, a z toho jí pak na svatbu upekl perníčky.“

Celý článek najdete v tištěné verzi Aha!



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.