Topinambury? Potravina budoucnosti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 21. července 2025

Svátek slaví Vítězslav, zítra Magdaléna

Topinambury? Potravina budoucnosti!

Topinambury
Topinambury (shutterstock.com)

Indiáni brazilského kmene Tupinambů dali v 16. století vyhladovělým francouzským námořníkům okusit kaši z plodiny, kterou neznali. Ti byli tak nadšeni, že do Evropy přivezli její hlízy. Od té doby tu máme topinambury.

Topinamburům se bůhví proč říká židovské brambory, jeruzalémské artyčoky nebo i slunečnicová kolečka. V podstatě to jsou zdužnatělé podzemní části kořenů rostliny, která může vyrůst i hodně přes dva metry. Vytváří souvislé porosty a ve Francii ji využívají i jako větrolam. Hlízy topinamburu jsou protáhlé, zvrásněné a mají tenkou slupku – proto rychle vysychají. Rostlina snáší sucho i mokro, je odolná vůči mrazu a z jednoho m2 lze sklidit až sedm kilogramů hlíz. Nadzemní část je výborným krmivem pro dobytek i divokou zvěř.

Proč topinambury?
Jejich hlavní předností je, že neobsahují škrob. Místo něj mají jako hlavní zásobní látku inulin až 30 % čerstvé hmoty), který se v těle mění na hroznový cukr. Topinambury jsou tedy mimořádně vhodné pro lidi trpící cukrovkou. Obsahují i bílkoviny (3 %), pektin (11 %), který váže těžké kovy, i pesticidy a odvádí je z těla. Tato zelenina je bohatá i na vitaminy B a C, na betakaroten, biotin i křemík.

Jak je pěstovat
Rostou všude s výjimkou trvale zamokřených ploch, jsou odolné vůči suchu, nemusí se hnojit, vzhledem k hustotě růstu likvidují plevel, což znamená, že odpadá použití chemických ochranných přípravků. Hlízy nebo jejich řízky s jedním očkem sázíme už v únoru na vzdálenost 30 až 50 centimetrů do hloubky cca 15 centimetrů. Po výsadbě je zalijeme a víc se nestaráme.



Jak a kdy sklízet
Počátkem podzimu je dobré odstřihnout nať asi metr nad zemí a nechat týden zaschnout. Poté rostlinu tlakem ruky vyvrátíme (můžeme si pomoci rycími vidlemi) a hlízy opatrně odtrhneme od kořenů – pozor, drží hodně pevně. Poškozené ihned konzumujeme, mají sklon plesnivět a zahnívat.

Jak skladovat
Očištěné hlízy vydrží v mikrotenovém sáčku v lednici až dva týdny. Delší skladování si mohou dovolit majitelé nevytápěných sklepů. Hlízy umístíme do navlhčeného písku, který občas orosíme. Pokud jsem nechali část hlíz v zemi, můžeme je sklízet průběžně celou zimu, protože snesou mráz až –30 st. Celsia.

Recepty z topinambur
(Připravujeme je takřka stejně jako brambory, jen doba je kratší.)

Krémová polévka
Potřebujeme: 0,5 kg topinamburů, 1 cibuli, 1 lžíci sádla, kostku masoxu, 100 g smetany, 4 stroužky česneku, sůl.
Postup: Nakrájené topinambury vmícháme do cibule, kterou jsme předtím osmahli na sádle dozlatova. Zalijeme vodou (aby byly topinambury ponořené) a rozmačkáme do ní masox. Když topinambury změknou, rozšleháme je v polévce mixérem, přidáme smetanu, třený česnek a sůl.

Topinamburový salát
Potřebujeme: 20 dkg topinamburů, 3 stroužky česneku, ocet, olej, sůl.
Postup: Očištěné topinambury nastrouháme nahrubo a promícháme s utřeným česnekem. Ze zbylých ingrediencí připravíme zálivku, do které vše vmícháme.

Omeleta s topinambury
Potřebujeme: 0,5 kg topinamburů, ¼ kg rajčat cherry, 2 stroužky česneku, 8 vajec, lžíci olivového oleje, 15 dgk kozího sýra, sůl, pepř.
Postup: Oloupané topinambury pokrájíme na plátky, rajčata rozpůlíme, česnek nasekáme a vše opečeme na pánvi. Směs zalijeme rozšlehanými osolenými vejci a smažíme do zpevnění. Omeletu posypeme sýrem.

Topinamburové placky
Potřebujeme: 0,5 kg hlíz, 2 vejce, 1 cibuli, sůl, pepř, sádlo.
Postup: Do nastrouhaných topinamburů přidáme vejce s moukou a nadrobno nakrájenou cibuli. Vše dobře promícháme a smažíme na rozehřáté pánvi dorůžova na obou stranách. Můžeme podávat přelité kyselou smetanou.

Rada Aha!
Topinambury nikdy neškrábeme ani neloupáme. Jejich povrch očistíme ve vodě kartáčkem.

Přečtěte si
Lubica258
17. 11. 2020 • 09:05

Topinambury jsou opravdu skvělé. Manželka je kupuje už dlouho a když je koupila poprvé, tak jsem je moc ochutnat nechtěl, ale žena mě přemluvila, tak jsem je zkusil a překvapilo mě, že jsou fakt dobré . Kupuje topinambury v čokoládě z http­s://ww­w.di­atop­.cz/ a to je lahůdka .

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.

Známé celebrity
Agáta Hanychová • Anna K. • Anna Slováčková • Artur Štaidl • Bolek Polívka • Dagmar Havlová-Veškrnová • Dagmar Patrasová • Daniela Písařovicová • Dominika Gottová  • Eva Burešová • Eva Samková • Felix Slováček • Filip Blažek • František Ringo Čech • Hana Gregorová • Hana Zagorová • Helena Vondráčková • Hynek Čermák • Iva Kubelková • Ivana Gottová • Iveta Bartošová • Jakub Prachař • Jan Čenský • Jan Kraus • Jana Adamcová Nováková • Jana Boušková • Jaroslava Obermaierová • Jiří Bartoška • Jiří Krampol • Jiřina Bohdalová • Jitka Čvančarová • Josef Kokta • Karel Gott • Karel Šíp • Kate Middleton • Kateřina Brožová • Libor Bouček • Linda Rybová • Lucie Bílá • Lucie Borhyová • Lucie Šafářová • Lucie Vondráčková • Lukáš Vaculík • Mahulena Bočanová • Marek Eben • Marta Kubišová • Martin Dejdar • Michal David • Monika Marešová-Poslušná • Ondřej Gregor Brzobohatý • Pavla Tomicová • Petr Janda • Rey Koranteng • Sára Affašová  • Sara Sandeva • Simona Krainová • Štefan Margita • Taťána Kuchařová • Tatiana Dyková • Tereza Kostková • Tomáš Plekanec • Václav Neckář • Veronika Arichteva  • Veronika Gajerová • Veronika Žilková • Vojtěch Dyk • Vojtěch Kotek • Zdeněk Pohlreich • princ George • princ Harry