Topinambury? Potravina budoucnosti!
![Topinambury Topinambury](https://1884403144.rsc.cdn77.org/foto/topinambury-helianthus-tuberosus/MHgwL3NtYXJ0L3RoYg/18-new_article-3649417.jpg?v=1&st=2jHNrc02P87BQ0ZL-tKqYXw0S1zltre1_-612wZmkVs&ts=1600812000&e=0)
Indiáni brazilského kmene Tupinambů dali v 16. století vyhladovělým francouzským námořníkům okusit kaši z plodiny, kterou neznali. Ti byli tak nadšeni, že do Evropy přivezli její hlízy. Od té doby tu máme topinambury.
Topinamburům se bůhví proč říká židovské brambory, jeruzalémské artyčoky nebo i slunečnicová kolečka. V podstatě to jsou zdužnatělé podzemní části kořenů rostliny, která může vyrůst i hodně přes dva metry. Vytváří souvislé porosty a ve Francii ji využívají i jako větrolam. Hlízy topinamburu jsou protáhlé, zvrásněné a mají tenkou slupku – proto rychle vysychají. Rostlina snáší sucho i mokro, je odolná vůči mrazu a z jednoho m2 lze sklidit až sedm kilogramů hlíz. Nadzemní část je výborným krmivem pro dobytek i divokou zvěř.
Proč topinambury?
Jejich hlavní předností je, že neobsahují škrob. Místo něj mají jako hlavní zásobní látku inulin až 30 % čerstvé hmoty), který se v těle mění na hroznový cukr. Topinambury jsou tedy mimořádně vhodné pro lidi trpící cukrovkou. Obsahují i bílkoviny (3 %), pektin (11 %), který váže těžké kovy, i pesticidy a odvádí je z těla. Tato zelenina je bohatá i na vitaminy B a C, na betakaroten, biotin i křemík.
Jak je pěstovat
Rostou všude s výjimkou trvale zamokřených ploch, jsou odolné vůči suchu, nemusí se hnojit, vzhledem k hustotě růstu likvidují plevel, což znamená, že odpadá použití chemických ochranných přípravků. Hlízy nebo jejich řízky s jedním očkem sázíme už v únoru na vzdálenost 30 až 50 centimetrů do hloubky cca 15 centimetrů. Po výsadbě je zalijeme a víc se nestaráme.
Jak a kdy sklízet
Počátkem podzimu je dobré odstřihnout nať asi metr nad zemí a nechat týden zaschnout. Poté rostlinu tlakem ruky vyvrátíme (můžeme si pomoci rycími vidlemi) a hlízy opatrně odtrhneme od kořenů – pozor, drží hodně pevně. Poškozené ihned konzumujeme, mají sklon plesnivět a zahnívat.
Jak skladovat
Očištěné hlízy vydrží v mikrotenovém sáčku v lednici až dva týdny. Delší skladování si mohou dovolit majitelé nevytápěných sklepů. Hlízy umístíme do navlhčeného písku, který občas orosíme. Pokud jsem nechali část hlíz v zemi, můžeme je sklízet průběžně celou zimu, protože snesou mráz až –30 st. Celsia.
Recepty z topinambur
(Připravujeme je takřka stejně jako brambory, jen doba je kratší.)
Krémová polévka
Potřebujeme: 0,5 kg topinamburů, 1 cibuli, 1 lžíci sádla, kostku masoxu, 100 g smetany, 4 stroužky česneku, sůl.
Postup: Nakrájené topinambury vmícháme do cibule, kterou jsme předtím osmahli na sádle dozlatova. Zalijeme vodou (aby byly topinambury ponořené) a rozmačkáme do ní masox. Když topinambury změknou, rozšleháme je v polévce mixérem, přidáme smetanu, třený česnek a sůl.
Topinamburový salát
Potřebujeme: 20 dkg topinamburů, 3 stroužky česneku, ocet, olej, sůl.
Postup: Očištěné topinambury nastrouháme nahrubo a promícháme s utřeným česnekem. Ze zbylých ingrediencí připravíme zálivku, do které vše vmícháme.
Omeleta s topinambury
Potřebujeme: 0,5 kg topinamburů, ¼ kg rajčat cherry, 2 stroužky česneku, 8 vajec, lžíci olivového oleje, 15 dgk kozího sýra, sůl, pepř.
Postup: Oloupané topinambury pokrájíme na plátky, rajčata rozpůlíme, česnek nasekáme a vše opečeme na pánvi. Směs zalijeme rozšlehanými osolenými vejci a smažíme do zpevnění. Omeletu posypeme sýrem.
Topinamburové placky
Potřebujeme: 0,5 kg hlíz, 2 vejce, 1 cibuli, sůl, pepř, sádlo.
Postup: Do nastrouhaných topinamburů přidáme vejce s moukou a nadrobno nakrájenou cibuli. Vše dobře promícháme a smažíme na rozehřáté pánvi dorůžova na obou stranách. Můžeme podávat přelité kyselou smetanou.
Rada Aha!
Topinambury nikdy neškrábeme ani neloupáme. Jejich povrch očistíme ve vodě kartáčkem.