Brněnští onkologové mají novou metodu: Nádor se »rozsvítí« červeně! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Brněnští onkologové mají novou metodu: Nádor se »rozsvítí« červeně!

Vyšetření na mamografu může být nepříjemné, ale nebolí.
Vyšetření na mamografu může být nepříjemné, ale nebolí. (Foto MOÚ Brno, Profimedia.cz)

﷯Nový mamograf umí »rozsvítit« nádor! Lékaři tak na obrazovce lépe vidí, kde je uložený a jak je velký. Přístroj za sedm milionů začali právě používat v Masarykově onkologickém ústavu v Brně.

Mamograf umí pomocí rentgenových paprsků prozkoumat prsní tkáně. Nový přístroj, který mají k dispozici v Brně, umožňuje vyšetření pomocí využití kontrastní látky. „Přístroj funguje i jako obyčejný mamograf, kontrastní mamografie nám však umožňuje i detailnější zobrazení tkáně a přesnější identifikaci místa, odkud je potřeba udělat biopsii, tedy odebrat vzorek tkáně,“ vysvětlila vedoucí mamárního screeningu Monika Schneiderová.

Trvá 7 minut

Metodu nepoužívají v Masarykově onkologickém ústavu u každé pacientky. Lékaři ji zvolí, když potřebují zobrazení zpřesnit. „Každý nádor znamená výrazné prokrvení tkáně. A právě to dobře zobrazí kontrastní látka,“ řekl Aha! primář radiologie Jan Křístek. Lékaři tak zpřesní místo, ze kterého je třeba odebrat tkáň pro vyšetření. „Celé vyšetření s kontrastní látkou trvá sedm minut, o dvě minuty déle než klasický mamograf,“ dodal. Zpřesněná metoda nijak léčení neprodraží. Pojišťovna zaplatí navíc jen kontrastní látku. Její cena se ohybuje v řádech stokorun.

Mýty opředené vyšetření

Mnohé ženy se mamografu obávají. Věří, že dostanou příliš vysokou dávku záření, že je bolestivé nebo že při něm vznikají pohmožděniny prsní tkáně, z něhož pak vznikají nádory. „Nic z toho není pravda, všechno jsou to mýty,“ zdůraznila Monika Schneiderová.

Prevencí k přežití

Rakovina prsu je nejčastějším onkologickým onemocněním žen. Ročně zjistí lékaři v České republice zhruba 7000 nových případů, asi 1900 žen ročně na tuto nemoc umírá. Šance na přežití se přitom zvyšuje v závislosti na včasném odhalení nádoru. Na vyšetření mamografem chodí jen 63 % žen starších 45 let.

Nádor v prsu se zobrazuje červeně.

Jeden ze tří mamografů v Masarykově onkologickém ústavu v Brně.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.