Veronika (41) z Prahy: Věřila jsem, že rakovina nebolí. Byl to omyl! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Veronika (41) z Prahy: Věřila jsem, že rakovina nebolí. Byl to omyl!

Veroničin nádor byl neobvyklý a nešel nahmatat. Většinu tumorů ale samovyšetřením odhalit lze.
Veroničin nádor byl neobvyklý a nešel nahmatat. Většinu tumorů ale samovyšetřením odhalit lze. (Foto Aha! – Dan Černovský)

Když to bolí, není to rakovina! Často tradovaná »poučka« je bohužel mýtus. Přesvědčila se o tom i Veronika Louvel (41) z Prahy. Když jí bolestivě oteklo ňadro, byla v klidu. Měla ale atypicky uložený nádor, který nebylo možné nahmatat.  

Zdravotní problémy se u Veroniky objevily v lednu roku 2017, když se jí blížily čtyřicáté narozeniny. „Řešila jsem tehdy kraviny,“ říká maminka dvou holčiček (11 a 6) upřímně. „Třeba jestli už teď budu »stará«. Nervovala jsem se kvůli pracovním problémům... Prostě banality, ale to jsem si uvědomila až později,“ popisuje. Když ji lékařka kvůli bolavému ňadru poslala na ultrazvuk, neměla strach. „Objednala jsem se za měsíc. Pak mi volali, že se uvolnil termín druhý den. Nechtělo se mi, měla jsem už domluvenou hodinu jógy. Ale nakonec jsem šla. No a za ten měsíc už jsem měla za sebou první chemoterapii,“ vzpomíná Veronika.

Přišla o ňadro

Nádor v jejím prsu byl uložený netypicky hluboko a »uprostřed«. Navíc vyrostl extrémně rychle, za pět měsíců na deset centimetrů. Kromě chemoterapie musela Veronika podstoupit i odebrání celého prsu.

Manžel, původem z Francie, jí byl velkou oporou, přesto ani jeden nevěděl, jak o nemoci mluvit s dcerami. V čekárně u onkologa si Veronika všimla letáčku »Řekněte to dětem« od organizace Mamahelp. „Vůbec jsem nevěděla, že taková možnost je. S dcerami si promluvila psycholožka, všechno jim vysvětlila, bylo to nakonec vlastně hezké setkání,“ říká Veronika, která nyní v organizaci pro ženy s rakovinou prsu pracuje jako dobrovolnice. „Můj nádor nešel nahmatat, ale naprostá většina jde. Proto bych nechtěla ženy od samovyšeštření odradit. Naopak, zachraňuje životy,“ připomíná Veronika.

Bezplatná pomoc pacientkám

Kromě služby Říct to dětem provozuje organizace Mamahelp třeba i podpůrnou bezplatnou linku 800 180 880 pro pacientky s rakovinou prsu, kde se mohou ženy poradit s terapeuty, ale i onkology. Pobočky Mamahelp najdete v Praze, Brně, Olomouci, Hradci Králové, Plzni, Zlínu, Přerově a Českých Budějovicích. Ochutnat v nich můžete třeba i nealkoholické pivo pro ženy procházející chemoterapií.

Víte že…

...na lince Mamahelp můžete nyní získat poukázku na slevu 200 Kč na vyšetření prsu ultrazvukem nebo mamografem, platnou až do konce listopadu?

Organizace Mamahelp nabízí pacientkám možnost promluvit si zdarma s terapeutkami. Často jde o ženy, které si stejnou diagnózou také prošly.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.